Food additives ? beneficial adjutants or ?dangerous chemistry ??
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000106" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000106 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinářská aditiva ? prospěšný pomocník nebo ?nebezpečná chemie??
Original language description
Průmyslová výroba potravin si vyžádala používání potravinářských přídatných látek. Současně s tím bylo nutno používání těchto látek ? aditiv ? regulovat jasnými pravidly, aby nedocházelo k ohrožení spotřebitelů. Proto již v r. 1955 dvě mezinárodní organizace ? FAO (Food and Agriculture Organization) a WHO (World Health Organization) vytvořili společný orgán ? JECFA, který dohlížel na bezpečnost aditiv. Byl vytvořen koncept ADI (Acceptable Daily Intake, přijatelný denní příjem) určený jako setina množství, při kterém nedochází nepříznivému účinku (NOAEL ? No Observed Adverse Effect Level). Z této hodnoty vychází schvalování potravinářských aditiv. V současné době na aditiva dohlíží EFSA (European Food Safety Authority, Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Přidělení E-kódu (?éčka?) předchází složité a nákladné schvalovací řízení, které zaručuje, že nebude povoleno aditivum, které by mohlo vést ke zdravotním obtížím. Při dodržení dávkování podle schvalovacího protokolu jsou tedy ?éčka?
Czech name
Potravinářská aditiva ? prospěšný pomocník nebo ?nebezpečná chemie??
Czech description
Průmyslová výroba potravin si vyžádala používání potravinářských přídatných látek. Současně s tím bylo nutno používání těchto látek ? aditiv ? regulovat jasnými pravidly, aby nedocházelo k ohrožení spotřebitelů. Proto již v r. 1955 dvě mezinárodní organizace ? FAO (Food and Agriculture Organization) a WHO (World Health Organization) vytvořili společný orgán ? JECFA, který dohlížel na bezpečnost aditiv. Byl vytvořen koncept ADI (Acceptable Daily Intake, přijatelný denní příjem) určený jako setina množství, při kterém nedochází nepříznivému účinku (NOAEL ? No Observed Adverse Effect Level). Z této hodnoty vychází schvalování potravinářských aditiv. V současné době na aditiva dohlíží EFSA (European Food Safety Authority, Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Přidělení E-kódu (?éčka?) předchází složité a nákladné schvalovací řízení, které zaručuje, že nebude povoleno aditivum, které by mohlo vést ke zdravotním obtížím. Při dodržení dávkování podle schvalovacího protokolu jsou tedy ?éčka?
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—