Foodstuffs and alleged chemical risks
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000211" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000211 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.
Original language description
Změna způsobu života klade změněné podmínky na výživu: snížení přijmu energie a naopak zvýšení příjmu biologicky aktivních látek. Řešením disproporce mezi potřebou a spotřebou potravin je obohacování potravin potřebnými miniživinami, což však řeší i některé technologické aspekty, jako je prodloužení doby použitelnosti, zlepšení senzorické hodnoty, a také ovlivňuje cenu produktu, např. vyšším využitím suroviny, apod. Složitá situace kolem nabídky potravin na trhu si vyžádala i zavedení zdokonalené potravní legislativy na ochranu spotřebitele. Zvýšená pozornost je věnována chemickým rizikům, zejména u látek přídatných, kde se provádějí přísné technologické testy. Přesto se v mediích objevují neopodstatněné námitky proti používání potravních látek přídatných. Článek je zaměřen na vyvracení těchto neopodstatněných mýtů na konkrétních případech.
Czech name
Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.
Czech description
Změna způsobu života klade změněné podmínky na výživu: snížení přijmu energie a naopak zvýšení příjmu biologicky aktivních látek. Řešením disproporce mezi potřebou a spotřebou potravin je obohacování potravin potřebnými miniživinami, což však řeší i některé technologické aspekty, jako je prodloužení doby použitelnosti, zlepšení senzorické hodnoty, a také ovlivňuje cenu produktu, např. vyšším využitím suroviny, apod. Složitá situace kolem nabídky potravin na trhu si vyžádala i zavedení zdokonalené potravní legislativy na ochranu spotřebitele. Zvýšená pozornost je věnována chemickým rizikům, zejména u látek přídatných, kde se provádějí přísné technologické testy. Přesto se v mediích objevují neopodstatněné námitky proti používání potravních látek přídatných. Článek je zaměřen na vyvracení těchto neopodstatněných mýtů na konkrétních případech.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů