All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Foodstuffs and alleged chemical risks

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000211" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000211 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.

  • Original language description

    Změna způsobu života klade změněné podmínky na výživu: snížení přijmu energie a naopak zvýšení příjmu biologicky aktivních látek. Řešením disproporce mezi potřebou a spotřebou potravin je obohacování potravin potřebnými miniživinami, což však řeší i některé technologické aspekty, jako je prodloužení doby použitelnosti, zlepšení senzorické hodnoty, a také ovlivňuje cenu produktu, např. vyšším využitím suroviny, apod. Složitá situace kolem nabídky potravin na trhu si vyžádala i zavedení zdokonalené potravní legislativy na ochranu spotřebitele. Zvýšená pozornost je věnována chemickým rizikům, zejména u látek přídatných, kde se provádějí přísné technologické testy. Přesto se v mediích objevují neopodstatněné námitky proti používání potravních látek přídatných. Článek je zaměřen na vyvracení těchto neopodstatněných mýtů na konkrétních případech.

  • Czech name

    Potraviny a údajná chemická rizika Článek v Potravinářké revui.

  • Czech description

    Změna způsobu života klade změněné podmínky na výživu: snížení přijmu energie a naopak zvýšení příjmu biologicky aktivních látek. Řešením disproporce mezi potřebou a spotřebou potravin je obohacování potravin potřebnými miniživinami, což však řeší i některé technologické aspekty, jako je prodloužení doby použitelnosti, zlepšení senzorické hodnoty, a také ovlivňuje cenu produktu, např. vyšším využitím suroviny, apod. Složitá situace kolem nabídky potravin na trhu si vyžádala i zavedení zdokonalené potravní legislativy na ochranu spotřebitele. Zvýšená pozornost je věnována chemickým rizikům, zejména u látek přídatných, kde se provádějí přísné technologické testy. Přesto se v mediích objevují neopodstatněné námitky proti používání potravních látek přídatných. Článek je zaměřen na vyvracení těchto neopodstatněných mýtů na konkrétních případech.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů