Properties of probiotic microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000468" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000468 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vlastnosti probiotických bakterií
Original language description
V tlustém střevu se vyskytuje několik set druhů mikroorganismů. Některé z nich mají pozitivní vliv na zdraví hostitele, obecně nazývané probiotické a některé mají negativní vliv.Vše závisí na jejich množství a stavu prostředí.Prostředí střevního lumen jeovlivňováno zejména potravou a metabolickými produkty ostatních mikroorganismů. Jedním z významných produktů je kyselina máselná produkovaná klostridiemi, která je využívána střevními goblet buňkami k tvorbě mukózy.Její hlavní význam spočívá v ochraně střevní stěny. Jiným příkladem metabolického produktu heterofermentativních bakterií je mannitol,alkoholický cukr, který je nositelem několika benefitních efektů.Mannitol je znám jako ochrana organismů při jejich vystavení stresovým situacím.Má osmoprotektivní a antioxidační účinky a zvyšuje přežívání umírajících buněk.Mannitol produkující bakterie mléčného kvašení mohou být aplikovány do potravin, což může vést k fermentovaným produktům potravin se zvláštním nutričním významem.
Czech name
Vlastnosti probiotických bakterií
Czech description
V tlustém střevu se vyskytuje několik set druhů mikroorganismů. Některé z nich mají pozitivní vliv na zdraví hostitele, obecně nazývané probiotické a některé mají negativní vliv.Vše závisí na jejich množství a stavu prostředí.Prostředí střevního lumen jeovlivňováno zejména potravou a metabolickými produkty ostatních mikroorganismů. Jedním z významných produktů je kyselina máselná produkovaná klostridiemi, která je využívána střevními goblet buňkami k tvorbě mukózy.Její hlavní význam spočívá v ochraně střevní stěny. Jiným příkladem metabolického produktu heterofermentativních bakterií je mannitol,alkoholický cukr, který je nositelem několika benefitních efektů.Mannitol je znám jako ochrana organismů při jejich vystavení stresovým situacím.Má osmoprotektivní a antioxidační účinky a zvyšuje přežívání umírajících buněk.Mannitol produkující bakterie mléčného kvašení mohou být aplikovány do potravin, což může vést k fermentovaným produktům potravin se zvláštním nutričním významem.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů