Treatment process of branch knots with exactly regulated structure of crushed material for the production of lignans and apparatus for making the same used in food production
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000619" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000619 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/webapp/webapp.pts.det?xprim=10113730&lan=cs&s_majs=&s_puvo=&s_naze=&s_anot=" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/webapp/webapp.pts.det?xprim=10113730&lan=cs&s_majs=&s_puvo=&s_naze=&s_anot=</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Způsob úpravy dřevních suků s přesně regulovanou strukturou drtě pro výrobu lignanů a zařízení k provádění tohoto způsobu, s využitím v potravinářské výrobě
Original language description
Způsob úpravy dřevních suků s přesně regulovanou strukturou drtě pro výrobu lignanů, s využitím v potravinářské výrobě spočívá v tom, že suky jsou před drcením zmrazeny kapalným plynem na teplotu nižší než -60 °C, načež se uvede do chodu brusný pás (7) a tlačné zařízení (3) s regulací tlaku, přičemž při této nízké teplotě je dřevní hmota křehká a snadno se pomocí diamantového brusného pásu přemění na malé částice, kdy při této nízké teplotě se obsažená pryskyřice nenalepuje na pracovní plochu pásu a plynule odpadává do zásobníku drtě, přičemž volbou hrubosti brusného pásu a zvolením jeho stavitelné rychlosti se získá definovaná velikost prachových částic, načež následuje extrakce lignanů vodou při 100 °C. Zařízení k provádění způsobu sestává z tlakové chladicí komory (1) s násypkou (2), opatřené tlačným zařízením (3), kdy do komory (1) ústí vstřikovací tryska (4) napojená ze zásobníku (6) tekutých plynů přes regulátor (5), přičemž k přední části chladicí komory (1) přiléhá brusný pás (7) s držákem (8) brusného pásu opatřený přítlakem, přičemž k zadní straně brusného pásu (7) přiléhá čisticí zařízení (12), přičemž brusný pás (7) je poháněn motorem (9) s regulátorem (10) otáček. Pod brusným pásem (7) je umístěn zásobník (13) drtě. Zásobník (6) tekutých plynů obsahuje tekutý dusík. Zásobník (6) tekutých plynů alternativně obsahuje tekutý oxid uhličitý.
Czech name
Způsob úpravy dřevních suků s přesně regulovanou strukturou drtě pro výrobu lignanů a zařízení k provádění tohoto způsobu, s využitím v potravinářské výrobě
Czech description
Způsob úpravy dřevních suků s přesně regulovanou strukturou drtě pro výrobu lignanů, s využitím v potravinářské výrobě spočívá v tom, že suky jsou před drcením zmrazeny kapalným plynem na teplotu nižší než -60 °C, načež se uvede do chodu brusný pás (7) a tlačné zařízení (3) s regulací tlaku, přičemž při této nízké teplotě je dřevní hmota křehká a snadno se pomocí diamantového brusného pásu přemění na malé částice, kdy při této nízké teplotě se obsažená pryskyřice nenalepuje na pracovní plochu pásu a plynule odpadává do zásobníku drtě, přičemž volbou hrubosti brusného pásu a zvolením jeho stavitelné rychlosti se získá definovaná velikost prachových částic, načež následuje extrakce lignanů vodou při 100 °C. Zařízení k provádění způsobu sestává z tlakové chladicí komory (1) s násypkou (2), opatřené tlačným zařízením (3), kdy do komory (1) ústí vstřikovací tryska (4) napojená ze zásobníku (6) tekutých plynů přes regulátor (5), přičemž k přední části chladicí komory (1) přiléhá brusný pás (7) s držákem (8) brusného pásu opatřený přítlakem, přičemž k zadní straně brusného pásu (7) přiléhá čisticí zařízení (12), přičemž brusný pás (7) je poháněn motorem (9) s regulátorem (10) otáček. Pod brusným pásem (7) je umístěn zásobník (13) drtě. Zásobník (6) tekutých plynů obsahuje tekutý dusík. Zásobník (6) tekutých plynů alternativně obsahuje tekutý oxid uhličitý.
Classification
Type
P - Patent
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extraction of lignans from wood and their use in food supplements with significant biological effects.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Patent/design ID
305794
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
Feb 3, 2016
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence