All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The salt content in delicatessen products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1183" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1183 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obsah soli v lahůdkářských výrobcích

  • Original language description

    Poster a článek ve Sborníku příspěvků On-line symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021 24. -26. 5.2021 Sůl kuchyňská je nejběžnější přísada k dochucování potravin a má významný vliv na technologii výroby potravin. Přívod soli/sodíku potravou je pro člověka nezbytný, ale současná konzumace soli v České republice téměř 14 g na osobu a den vysoce překračuje dávku soli doporučenou WHO (5 g/den). Vedle pečiva, sýrů a masných výrobků jsou to právě lahůdkářské výrobky, které obsahují značné množství soli. Bylo analyzováno celkem 10 druhů obložených chlebíčků od různých výrobců představujících průřez sortimentem na trhu, dále 12 vzorků uzených a marinovaných rybích výrobků a dalších 9 vzorků nakládaných oliv, zeleniny i dalšího zboží. Nejvyšší obsah soli byl nalezen ve vzorcích oliv a některých rybích výrobků (4,9 %, resp. 2%). Obsah soli v chlebíčcích se lišil podle použité oblohy. Kaviár, uzenina nebo sýr výrazně zvýšily celkový obsah soli ve vzorcích chlebíčků. Obsah soli v chlebíčcích se pohyboval v rozmezí 0,7-2,28 %. Výsledky naznačují, že lahůdky se mohou při časté konzumaci významně podílet na vysokém denním příjmu soli.

  • Czech name

    Obsah soli v lahůdkářských výrobcích

  • Czech description

    Sůl kuchyňská je nejběžnější přísada k dochucování potravin a má významný vliv na technologii výroby potravin. Přívod soli/sodíku potravou je pro člověka nezbytný, ale současná konzumace soli v České republice téměř 14 g na osobu a den vysoce překračuje dávku soli doporučenou WHO (5 g/den). Vedle pečiva, sýrů a masných výrobků jsou to právě lahůdkářské výrobky, které obsahují značné množství soli. Bylo analyzováno celkem 10 druhů obložených chlebíčků od různých výrobců představujících průřez sortimentem na trhu, dále 12 vzorků uzených a marinovaných rybích výrobků a dalších 9 vzorků nakládaných oliv, zeleniny i dalšího zboží. Nejvyšší obsah soli byl nalezen ve vzorcích oliv a některých rybích výrobků (4,9 %, resp. 2%). Obsah soli v chlebíčcích se lišil podle použité oblohy. Kaviár, uzenina nebo sýr výrazně zvýšily celkový obsah soli ve vzorcích chlebíčků. Obsah soli v chlebíčcích se pohyboval v rozmezí 0,7-2,28 %. Výsledky naznačují, že lahůdky se mohou při časté konzumaci významně podílet na vysokém denním příjmu soli.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů