The salt content in delicatessen products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1183" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1183 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah soli v lahůdkářských výrobcích
Original language description
Poster a článek ve Sborníku příspěvků On-line symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021 24. -26. 5.2021 Sůl kuchyňská je nejběžnější přísada k dochucování potravin a má významný vliv na technologii výroby potravin. Přívod soli/sodíku potravou je pro člověka nezbytný, ale současná konzumace soli v České republice téměř 14 g na osobu a den vysoce překračuje dávku soli doporučenou WHO (5 g/den). Vedle pečiva, sýrů a masných výrobků jsou to právě lahůdkářské výrobky, které obsahují značné množství soli. Bylo analyzováno celkem 10 druhů obložených chlebíčků od různých výrobců představujících průřez sortimentem na trhu, dále 12 vzorků uzených a marinovaných rybích výrobků a dalších 9 vzorků nakládaných oliv, zeleniny i dalšího zboží. Nejvyšší obsah soli byl nalezen ve vzorcích oliv a některých rybích výrobků (4,9 %, resp. 2%). Obsah soli v chlebíčcích se lišil podle použité oblohy. Kaviár, uzenina nebo sýr výrazně zvýšily celkový obsah soli ve vzorcích chlebíčků. Obsah soli v chlebíčcích se pohyboval v rozmezí 0,7-2,28 %. Výsledky naznačují, že lahůdky se mohou při časté konzumaci významně podílet na vysokém denním příjmu soli.
Czech name
Obsah soli v lahůdkářských výrobcích
Czech description
Sůl kuchyňská je nejběžnější přísada k dochucování potravin a má významný vliv na technologii výroby potravin. Přívod soli/sodíku potravou je pro člověka nezbytný, ale současná konzumace soli v České republice téměř 14 g na osobu a den vysoce překračuje dávku soli doporučenou WHO (5 g/den). Vedle pečiva, sýrů a masných výrobků jsou to právě lahůdkářské výrobky, které obsahují značné množství soli. Bylo analyzováno celkem 10 druhů obložených chlebíčků od různých výrobců představujících průřez sortimentem na trhu, dále 12 vzorků uzených a marinovaných rybích výrobků a dalších 9 vzorků nakládaných oliv, zeleniny i dalšího zboží. Nejvyšší obsah soli byl nalezen ve vzorcích oliv a některých rybích výrobků (4,9 %, resp. 2%). Obsah soli v chlebíčcích se lišil podle použité oblohy. Kaviár, uzenina nebo sýr výrazně zvýšily celkový obsah soli ve vzorcích chlebíčků. Obsah soli v chlebíčcích se pohyboval v rozmezí 0,7-2,28 %. Výsledky naznačují, že lahůdky se mohou při časté konzumaci významně podílet na vysokém denním příjmu soli.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů