Healthy probiotic bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1210" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1210 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://potravinyprotebe.cz/konference-2021" target="_blank" >https://potravinyprotebe.cz/konference-2021</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zdraví prospěšné probiotické bakterie
Original language description
Probiotika a otázky týkající se gastrointestinální mikrobioty se oprávněně těší mimořádnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Stále jsou objevovány nové aspekty vlivu střevních mikroorganizmů na kvalitu života hostitele. Proto, aby mohly být určité mikroorganismy využité jako probiotika, musejí splňovat kritéria spojená s bezpečnostními, funkčními a technologickými vlastnostmi. Mezi nejdůležitější požadované funkční vlastnosti probiotik patří použití hostitelsky specifických kmenů, rezistence vůči kyselému prostředí trávicího traktu a žlučovým solím, schopnost, alespoň přechodně, kolonizovat intestinální trakt, schopnost adherence na střevní epitel, antagonistické působení na patogenní bakterie, vyloučení faktorů patogenity, genetická stabilita a klinicky prokázané pozitivní zdravotní účinky. Z technologických vlastností je kladen důraz zejména na schopnost zachování životaschopnosti těchto mikroorganismů během procesu výroby a expirační doby produktu. Mikroorganismy je nutné identifikovat na úroveň rodu, druhu a kmene pomocí fenotypových a molekulárně genetických metod a kmen musí být uložen v mezinárodní sbírce kultur. Pro určení bezpečnosti a účinnosti kmene jsou nutné specifické testy a poté také dvojitě zaslepené, randomizované, placebem kontrolované klinické studie. Výrobek obsahující probiotické mikroorganismy pak musí obsahovat jejich přesné označení, a dále údaj o minimální koncentraci životaschopných mikroorganismů do konce jeho záruční doby. Mechanismus účinku probiotik je široký. Využívány jsou různé mikroorganismy, příp. v různých kombinacích, jejich účinek ovšem nemusí být vždy stejný a je pochopitelně závislý také na aktuálním stavu příjemce. Setkáme se ale i s názory, které zpochybňují funkčnost probiotik, či přímo se zprávami o jejich negativních účincích.
Czech name
Zdraví prospěšné probiotické bakterie
Czech description
Probiotika a otázky týkající se gastrointestinální mikrobioty se oprávněně těší mimořádnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Stále jsou objevovány nové aspekty vlivu střevních mikroorganizmů na kvalitu života hostitele. Proto, aby mohly být určité mikroorganismy využité jako probiotika, musejí splňovat kritéria spojená s bezpečnostními, funkčními a technologickými vlastnostmi. Mezi nejdůležitější požadované funkční vlastnosti probiotik patří použití hostitelsky specifických kmenů, rezistence vůči kyselému prostředí trávicího traktu a žlučovým solím, schopnost, alespoň přechodně, kolonizovat intestinální trakt, schopnost adherence na střevní epitel, antagonistické působení na patogenní bakterie, vyloučení faktorů patogenity, genetická stabilita a klinicky prokázané pozitivní zdravotní účinky. Z technologických vlastností je kladen důraz zejména na schopnost zachování životaschopnosti těchto mikroorganismů během procesu výroby a expirační doby produktu. Mikroorganismy je nutné identifikovat na úroveň rodu, druhu a kmene pomocí fenotypových a molekulárně genetických metod a kmen musí být uložen v mezinárodní sbírce kultur. Pro určení bezpečnosti a účinnosti kmene jsou nutné specifické testy a poté také dvojitě zaslepené, randomizované, placebem kontrolované klinické studie. Výrobek obsahující probiotické mikroorganismy pak musí obsahovat jejich přesné označení, a dále údaj o minimální koncentraci životaschopných mikroorganismů do konce jeho záruční doby. Mechanismus účinku probiotik je široký. Využívány jsou různé mikroorganismy, příp. v různých kombinacích, jejich účinek ovšem nemusí být vždy stejný a je pochopitelně závislý také na aktuálním stavu příjemce. Setkáme se ale i s názory, které zpochybňují funkčnost probiotik, či přímo se zprávami o jejich negativních účincích.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů