All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Healthy probiotic bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1210" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1210 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://potravinyprotebe.cz/konference-2021" target="_blank" >https://potravinyprotebe.cz/konference-2021</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zdraví prospěšné probiotické bakterie

  • Original language description

    Probiotika a otázky týkající se gastrointestinální mikrobioty se oprávněně těší mimořádnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Stále jsou objevovány nové aspekty vlivu střevních mikroorganizmů na kvalitu života hostitele. Proto, aby mohly být určité mikroorganismy využité jako probiotika, musejí splňovat kritéria spojená s bezpečnostními, funkčními a technologickými vlastnostmi. Mezi nejdůležitější požadované funkční vlastnosti probiotik patří použití hostitelsky specifických kmenů, rezistence vůči kyselému prostředí trávicího traktu a žlučovým solím, schopnost, alespoň přechodně, kolonizovat intestinální trakt, schopnost adherence na střevní epitel, antagonistické působení na patogenní bakterie, vyloučení faktorů patogenity, genetická stabilita a klinicky prokázané pozitivní zdravotní účinky. Z technologických vlastností je kladen důraz zejména na schopnost zachování životaschopnosti těchto mikroorganismů během procesu výroby a expirační doby produktu. Mikroorganismy je nutné identifikovat na úroveň rodu, druhu a kmene pomocí fenotypových a molekulárně genetických metod a kmen musí být uložen v mezinárodní sbírce kultur. Pro určení bezpečnosti a účinnosti kmene jsou nutné specifické testy a poté také dvojitě zaslepené, randomizované, placebem kontrolované klinické studie. Výrobek obsahující probiotické mikroorganismy pak musí obsahovat jejich přesné označení, a dále údaj o minimální koncentraci životaschopných mikroorganismů do konce jeho záruční doby. Mechanismus účinku probiotik je široký. Využívány jsou různé mikroorganismy, příp. v různých kombinacích, jejich účinek ovšem nemusí být vždy stejný a je pochopitelně závislý také na aktuálním stavu příjemce. Setkáme se ale i s názory, které zpochybňují funkčnost probiotik, či přímo se zprávami o jejich negativních účincích.

  • Czech name

    Zdraví prospěšné probiotické bakterie

  • Czech description

    Probiotika a otázky týkající se gastrointestinální mikrobioty se oprávněně těší mimořádnému zájmu odborné i laické veřejnosti. Stále jsou objevovány nové aspekty vlivu střevních mikroorganizmů na kvalitu života hostitele. Proto, aby mohly být určité mikroorganismy využité jako probiotika, musejí splňovat kritéria spojená s bezpečnostními, funkčními a technologickými vlastnostmi. Mezi nejdůležitější požadované funkční vlastnosti probiotik patří použití hostitelsky specifických kmenů, rezistence vůči kyselému prostředí trávicího traktu a žlučovým solím, schopnost, alespoň přechodně, kolonizovat intestinální trakt, schopnost adherence na střevní epitel, antagonistické působení na patogenní bakterie, vyloučení faktorů patogenity, genetická stabilita a klinicky prokázané pozitivní zdravotní účinky. Z technologických vlastností je kladen důraz zejména na schopnost zachování životaschopnosti těchto mikroorganismů během procesu výroby a expirační doby produktu. Mikroorganismy je nutné identifikovat na úroveň rodu, druhu a kmene pomocí fenotypových a molekulárně genetických metod a kmen musí být uložen v mezinárodní sbírce kultur. Pro určení bezpečnosti a účinnosti kmene jsou nutné specifické testy a poté také dvojitě zaslepené, randomizované, placebem kontrolované klinické studie. Výrobek obsahující probiotické mikroorganismy pak musí obsahovat jejich přesné označení, a dále údaj o minimální koncentraci životaschopných mikroorganismů do konce jeho záruční doby. Mechanismus účinku probiotik je široký. Využívány jsou různé mikroorganismy, příp. v různých kombinacích, jejich účinek ovšem nemusí být vždy stejný a je pochopitelně závislý také na aktuálním stavu příjemce. Setkáme se ale i s názory, které zpochybňují funkčnost probiotik, či přímo se zprávami o jejich negativních účincích.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů