Primers for distinguishing rainbow trout from commercially available representatives of salmon by real-time PCR using melting curve analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000006" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000006 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm" target="_blank" >https://isdv.upv.gov.cz/webapp/!resdb.pta.frm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sada primerů pro odlišení pstruha duhového od komerčně dostupných zástupců lososů prostřednictvím real-time PCR s využitím analýzy křivek tání
Original language description
Řešení se týká sady primerů pro detekci a identifikaci DNA pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) prostřednictvím analýzy křivek tání s využitím real-time PCR. Navržený qPCR protokol umožňuje odlišit pstruha duhového od dalších zástupců čeledi Salmonidae na základě analýzy křivek tání, kdy pstruh duhový poskytuje zcela odlišnou hodnotu (80,3 °C) než ostatní lososovité ryby (nejvýše losos sockey: 79,7 °C). Zároveň tyto primery neamplifikují DNA lososa obecného a lososa gorbuši, nejčastěji používané druhy ve výrobcích z lososů. Umožňují tak snadnou a rychlou detekci příměsí nebo druhové substituce ryb ve výrobku, kde jsou tyto druhy lososů deklarovány. Potenciál takové metody je kromě možné identifikace/detekce daného druhu ryby navýšen o možnost nepřímé detekce jednoho z nejvýznamnějších rybích alergenů - parvalbuminu.
Czech name
Sada primerů pro odlišení pstruha duhového od komerčně dostupných zástupců lososů prostřednictvím real-time PCR s využitím analýzy křivek tání
Czech description
—
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
36901
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i., Praha
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)