Rheological properties of bovine collagen affected by different doses of electron radiation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000075" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000075 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Reologické vlastnosti hovězího kolagenu ovlivněné různými dávkami elektronového záření
Original language description
Cílem řešení bylo získání poznatků o změnách vlastností hovězího kolagenu vlivem ošetření elektronovým zářením. Šlo o hovězí kolagen určený pro výrobu střívek dodaný firmou Devro s.r.o., Jilemnice, Hrabačov o sušině 3%. Vzorky o hmotnosti cca 100 g byly umístěny do sáčků z polyetylen/polyamidu. Sáčky byly vakuovány a uzavřeny svarem. Vzorky kolagenu byly ozařovány v sáčcích umístěných na rotoru, pro homogennost ozáření. Vzorky byly ozářeny aplikací šesti dávek: 0; 250; 500; 1000; 10000 a 25000 Gy. Reologické vlastnosti byly měřeny oscilační a klasickou rotační reometrií na reometru Haake RS150. Byla použita geometrie deska-deska. Teplota měřeného kolagenu byla 10°C. Reologická data oscilační reometrie byla vystižena modelem Kelvin-Voigt-Maxwell. Tento model dobře aproximuje experimentální data pro vzorky do radiační dávky 1000 Gy. Vzorek ozářený dávkou 10 kGy nelze zjednodušeným Maxwellovým modelem dobře popsat. Vzorek ozářený dávkou 25 kGy nebylo možné pro jeho vysokou konzistenci do přístroje vložit. S rostoucí dávkou ozáření roste i reálná část elastického modulu pružnosti G´. Reologická data rotační reometrie byla vystižena tříparametrickým modelem Eyringovým. Tento model dobře reprezentuje reologická data vzorků kolagenu ozářených v rozsahu od nuly do 1000 Gy. Vzorky ozářené vyšší dávkou než 1000 Gy nebylo možné na daném přístroji zvolenou metodou změřit, neboť díky elasticitě opouštěl vzorek mezeru mezi disky. S rostoucí dávkou elektronového záření roste i zdánlivá viskozita neboli konzistence hovězího kolagenu o sušině 3 %.
Czech name
Reologické vlastnosti hovězího kolagenu ovlivněné různými dávkami elektronového záření
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA21-07851S" target="_blank" >GA21-07851S: Study of methods for modification of mechanical properties and structire of collagen matter</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů