Right temperature, an important factor for successful composting
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027031%3A_____%2F13%3A%230000422" target="_blank" >RIV/00027031:_____/13:#0000422 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Správná teplota, významný faktor úspěšného kompostování
Original language description
Čas potřebný pro přeměnu biologicky rozložitelných odpadů (dále BRO) na stabilizovaný kompost je závislý na mnoha faktorech. Dobu rozkladu organických surovin ovlivňuje především poměr C : N, teplota vlhkost, obsah kyslíku v zakládce kompostu, charakterkompostovaných surovin a samozřejmě i zvolená technologie. Pro zajištění optimálního průběhu kompostovacího procesu ? optimální doby ke kompostování ? je nutné monitorovat určité fyzikálně-chemické vlastnosti zpracovávaného BRO, resp. kompostu. Na základě znalosti jejich okamžitých hodnot a v případě, že dojde k jejich odchýlení od hodnot optimálních je možné provést vhodný zásah. Znalost těchto hodnot je důležitá i pro stanovení doby ukončení kompostovacího procesu.
Czech name
Správná teplota, významný faktor úspěšného kompostování
Czech description
Čas potřebný pro přeměnu biologicky rozložitelných odpadů (dále BRO) na stabilizovaný kompost je závislý na mnoha faktorech. Dobu rozkladu organických surovin ovlivňuje především poměr C : N, teplota vlhkost, obsah kyslíku v zakládce kompostu, charakterkompostovaných surovin a samozřejmě i zvolená technologie. Pro zajištění optimálního průběhu kompostovacího procesu ? optimální doby ke kompostování ? je nutné monitorovat určité fyzikálně-chemické vlastnosti zpracovávaného BRO, resp. kompostu. Na základě znalosti jejich okamžitých hodnot a v případě, že dojde k jejich odchýlení od hodnot optimálních je možné provést vhodný zásah. Znalost těchto hodnot je důležitá i pro stanovení doby ukončení kompostovacího procesu.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GB - Agricultural machines and construction
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210263" target="_blank" >QJ1210263: Agronomic measures to a reduction of water erosion on arable land with utilization of organic matter plough down</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů