Genetically modified potato plants in nutrition and prevention of diseases in humans and animals: a review
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000141" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000141 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Genetically modified potato plants in nutrition and prevention of diseases in humans and animals: a review
Original language description
GMO have become a real constituent of our lives and they are commonly introduced into the food chain of people and animals. In the field of genetic modifications plants are used in the majority of cases, whereas potatoes represent one of the suitable model plants. A large number of various genetically modified potato plants exist at present. GM potatoes resistant to bacterial, viral and insect pests or resistant to herbicides represent an important category. Modifications leading to an increased food nutrition value are applied in human diet. Much attention is paid to "edible vaccines", plants producing viral or bacterial antigens, which could be used for the vaccination of people and animals. The development of GMO producing biopolymers or a spider web could be suitable for industry. Most of the above mentioned modifications appear in the stage of laboratory and green-house experiments; however some of them have been practically used and others will probably be used in the future.
Czech name
Geneticky modifikované brambory ve výživě a ochraně zdraví lidí a zvířat
Czech description
Dnes se geneticky modifikované organismy (GMO) stávají nedílnou součástí našeho života a již běžně se vyskytují v potravinách a krmivech. Ke genetickému inženýrství se nejvíce využívají vyšší rostliny, z nichž právě brambory představují jeden z vhodnýchmodelových organismů. Existuje již široká škála genetických modifikací bramboru. Významnou skupinu představují GM brambory se zvýšenou rezistencí vůči bakteriálním, virovým a hmyzím škůdcům nebo s rezistencí k herbicidům. Ve výživě člověka se uplatňují modifikace se zvýšenou nutriční hodnotou potravin. Pozornost je věnována tzv. "jedlé vakcíně", rostlině produkující virové nebo bakteriální antigeny, které se dají využít pro vakcinaci lidí a zvířat. Z průmyslového hlediska jsou žádoucí GMO produkující biopolymery nebo pavoučí vlákno. Většina těchto modifikací se nachází ve stádiu laboratorních a skleníkových experimentů; přesto některé z nich jsou již delší dobu prakticky využívány a u jiných se počítá s jejich využitím v blízké budoucno
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
5
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—