All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The adherence of Staphylococcus epidermis to stainless steel in milk flow system

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000411" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000411 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka

  • Original language description

    V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, aniv negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fázerůstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní.

  • Czech name

    Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka

  • Czech description

    V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, aniv negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fázerůstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Mikrobiologie potravin

  • ISBN

    978-80-7080-704-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Československá společnost mikrobiologická

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Třešť

  • Event date

    May 19, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article