The adherence of Staphylococcus epidermis to stainless steel in milk flow system
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000411" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000411 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka
Original language description
V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, aniv negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fázerůstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní.
Czech name
Studium podmínek adherence Staphylococcus epidermis na nerezový povrch za proudění mléka
Czech description
V 7 experimentálních studiích jsme se modelovali situaci, při níž nerezovým potrubím 6 h proudilo kravské mléko, kontaminované silně biofilm-pozitivním izolátem Staphylococcus epidermidis. Za statických podmínek, při proudění mléka (Re = 9381 a Re = 31327) a za testovacích teplot (22oC, 25oC a 28oC) planktonní buňky adherovaly pouze na svrchní stranu nerezových plíšků umístěných ve speciální průtokové komůrce. Nebyl zaznamenán vliv rychlosti proudění mléka na adherenci buněk, a to ani v pozitivním, aniv negativním smyslu. Maximální adherence mikroorganismu do 2 h. Vyšší a přetrvávající adherence S. epidermidis nastala při teplotě těsně pod hranicí růstu (22oC). Při teplotě 28°C, poté co bakteriální kultura přešla z lag fáze do ranné exponenciální fázerůstu (za cca 2 h), došlo k téměř úplnému odloučení adherovaných buněk, a to ještě před tím než se vytvořil biofilm. Poznatek o podmínkách setrvání a odloučení buněk je v potravinářském průmyslu zásadní.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Mikrobiologie potravin
ISBN
978-80-7080-704-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
12
Pages from-to
—
Publisher name
Československá společnost mikrobiologická
Place of publication
Praha
Event location
Třešť
Event date
May 19, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—