All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiological risks of minimally processed fruits and vegetables

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000973" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000973 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny

  • Original language description

    Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit.

  • Czech name

    Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny

  • Czech description

    Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    68

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    41-42

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database