Microbiological risks of minimally processed fruits and vegetables
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230000973" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0000973 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
Original language description
Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit.
Czech name
Mikrobiologická rizika minimálně opracovaného ovoce a zeleniny
Czech description
Konzumace čerstvého ovoce byla v roce 2010 příčinou 1,3procent alimentárních epidemií na území EU, čerstvá zelenina se podílela na 8,7procent epidemií. Výskyt infekcí spojených s konzumací čerstvého ovoce a zeleniny má rostoucí tendenci, což je dáno souhrou celé řady faktorů (nevyhovující zdroje vody k zavlažování, aplikace nedostatečně fermentovaných organických hnojiv, sekundární kontaminace spojená s manipulací s produktem, nové stravovací návyky obyvatel, balící technologie, mezinárodní obchod atp.). Původci infekce (viry, bakterie a paraziti) mohou kontaminovat produkt před a během sklizně, ve fázi vlastního zpracování, přepravy, skladování, distribuce a přípravy ke konzumaci. Nejúčinnějším prostředkem zabraňujícím kontaminaci produktu je dodržování preventivních opatření ve smyslu aplikace správné zemědělské, výrobní a hygienické praxe a HACCP. Dekontaminační postupy mají pouze omezenou účinnost a jsou vhodné až v případech, kdy není možné kontaminaci produktu zabránit.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
41-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—