Evidence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis in muscle of mouflons
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001142" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001142 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Průkaz Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis ve svalovině muflonů
Original language description
Tato studie měla za cíl vyšetřit svalovinu muflonů chovaných ve vybraných oborách v ČR na přítomnost původce paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP). Vedle vzorků svaloviny byly odebírány také vzorky trusu pro zjištění aktuálního zdravotního stavu zvířat. Zvířata postižená paratuberkulózou vykazují klinické příznaky podobné příznakům Cronovy choroby lidí. Z toho důvodu se průkaz MAP ve svalovině skoro poloviny muflonů testovaných v této studii jeví jako závažný. Vzhledem ke zvyšující se oblibě zvěřiny by proto měla být brána v potaz určitá předběžná doporučení, formulovaná v tomto článku, směřující k snížení rizika konzumace MAP kontaminovaného masa divoké zvěře.
Czech name
Průkaz Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis ve svalovině muflonů
Czech description
Tato studie měla za cíl vyšetřit svalovinu muflonů chovaných ve vybraných oborách v ČR na přítomnost původce paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP). Vedle vzorků svaloviny byly odebírány také vzorky trusu pro zjištění aktuálního zdravotního stavu zvířat. Zvířata postižená paratuberkulózou vykazují klinické příznaky podobné příznakům Cronovy choroby lidí. Z toho důvodu se průkaz MAP ve svalovině skoro poloviny muflonů testovaných v této studii jeví jako závažný. Vzhledem ke zvyšující se oblibě zvěřiny by proto měla být brána v potaz určitá předběžná doporučení, formulovaná v tomto článku, směřující k snížení rizika konzumace MAP kontaminovaného masa divoké zvěře.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
35-38
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—