Composition of gut microbiota influences resistence of newly hatched chickens to Salmonella Enteritidis infection
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000083" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000083 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovlivnění odolnosti kuřat proti infekci Salmonella Enteritidis složením střevní mikroflóry
Original language description
Drůbež je pro člověka častým zdrojem bakterie Salmonella enterica. Proto se ke snížení výskytu salmonelóz u lidí zavádí ochranná opatření u drůbeže. Může se jednat například o používání probiotik a metody kompetitivní exkluze. V této práci jsme se proto zabývali podáváním směsi bakterií ze slepého střeva 1-, 3-, 16-, 26- a 42-týdenních donorových slepic jednodenním kuřatům s následnou infekcí Salmonella Enteritidis. Z výsledků kultivace salmonel a real time PCR jasně vyplývá, že mikroflóra získaná od 3-týdenních a starších slepic chrání kuřata při infekci salmonelou. Naopak po podání mikroflóry 1-týdenních kuřat byla testovaná kuřata dokonce citlivější k infekci salmonelou než nekolonizovaná kontrolní kuřata. Dále bylo ověřováno terapeutické použití mikroflóry získané od 35-týdenních slepic při infekci S. Enteritidis. Mikroflóra tohoto složení byla schopna zabránit množení salmonel ve střevě, pokud byla podána kuřatům před infekcí. Mikroflóra podaná současně s infekcí salmonelou, nebo 24 hodin po infekci S. Enteritidis nevykazovala ochranný efekt.
Czech name
Ovlivnění odolnosti kuřat proti infekci Salmonella Enteritidis složením střevní mikroflóry
Czech description
Drůbež je pro člověka častým zdrojem bakterie Salmonella enterica. Proto se ke snížení výskytu salmonelóz u lidí zavádí ochranná opatření u drůbeže. Může se jednat například o používání probiotik a metody kompetitivní exkluze. V této práci jsme se proto zabývali podáváním směsi bakterií ze slepého střeva 1-, 3-, 16-, 26- a 42-týdenních donorových slepic jednodenním kuřatům s následnou infekcí Salmonella Enteritidis. Z výsledků kultivace salmonel a real time PCR jasně vyplývá, že mikroflóra získaná od 3-týdenních a starších slepic chrání kuřata při infekci salmonelou. Naopak po podání mikroflóry 1-týdenních kuřat byla testovaná kuřata dokonce citlivější k infekci salmonelou než nekolonizovaná kontrolní kuřata. Dále bylo ověřováno terapeutické použití mikroflóry získané od 35-týdenních slepic při infekci S. Enteritidis. Mikroflóra tohoto složení byla schopna zabránit množení salmonel ve střevě, pokud byla podána kuřatům před infekcí. Mikroflóra podaná současně s infekcí salmonelou, nebo 24 hodin po infekci S. Enteritidis nevykazovala ochranný efekt.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
774-776
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—