Composition of small intestine microbiota of Gallus gallus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F17%3AN0000126" target="_blank" >RIV/00027162:_____/17:N0000126 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vetweb.cz" target="_blank" >http://www.vetweb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Skladba bakteriální flóry tenkého střeva kura domácího
Original language description
V tenkém střevě dochází k resorpci podstatné části živin. Správná funkce tenkého střeva včetně správné mikroflóry je proto jedním z klíčových parametrů produktivity v chovech drůbeže. Přesto je o mikroflóře tenkého střeva podstatně méně informací než o mikroflóře distálních částí trávicího traktu nebo trusu. Proto jsme v této práci analyzovali skladbu střevní mikroflóry tenkého střeva u kura domácího nekultivačně, sekvenováním nukleových kyselin, a to u 306 jedinců různého věku a různých linií. Mikroflóra tenkého střeva kura domácího byla u naprosté většiny jedinců charakteristická dominancí jednoho bakteriálního druhu a to nejčastěji z rodu Lactobacillus. Méně často v mikroflóře tenkého střeva dominovali zástupci Clostridium XI, Clostridium XIVb, Escherichia anebo Helicobacter. Další zástupci mikroflóry se zvýšeným podílem náleželi do rodů Turicibacter, Enterococcus, Clostridium sensu stricto a Fusobacterium. Zastoupení posledních čtyř rodů však nikdy nepřesáhlo 20 % celkové mikroflóry. V případě dominance rodů Helicobacter nebo Fusobacterium v mikroflóře tenkého střeva již majitelé zaznamenali problémy s užitkovostí. Tyto dvě bakterie lze tedy považovat za indikátory suboptimální produkce.
Czech name
Skladba bakteriální flóry tenkého střeva kura domácího
Czech description
V tenkém střevě dochází k resorpci podstatné části živin. Správná funkce tenkého střeva včetně správné mikroflóry je proto jedním z klíčových parametrů produktivity v chovech drůbeže. Přesto je o mikroflóře tenkého střeva podstatně méně informací než o mikroflóře distálních částí trávicího traktu nebo trusu. Proto jsme v této práci analyzovali skladbu střevní mikroflóry tenkého střeva u kura domácího nekultivačně, sekvenováním nukleových kyselin, a to u 306 jedinců různého věku a různých linií. Mikroflóra tenkého střeva kura domácího byla u naprosté většiny jedinců charakteristická dominancí jednoho bakteriálního druhu a to nejčastěji z rodu Lactobacillus. Méně často v mikroflóře tenkého střeva dominovali zástupci Clostridium XI, Clostridium XIVb, Escherichia anebo Helicobacter. Další zástupci mikroflóry se zvýšeným podílem náleželi do rodů Turicibacter, Enterococcus, Clostridium sensu stricto a Fusobacterium. Zastoupení posledních čtyř rodů však nikdy nepřesáhlo 20 % celkové mikroflóry. V případě dominance rodů Helicobacter nebo Fusobacterium v mikroflóře tenkého střeva již majitelé zaznamenali problémy s užitkovostí. Tyto dvě bakterie lze tedy považovat za indikátory suboptimální produkce.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
67
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
880-882
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—