All
All

What are you looking for?

All
Projects
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Protozoan parasites - The risk of occurrence of fresh vegetables, strawberries and herbs

Result description

RANK 6-7.2.2019 Pardubice – lecture. This paper summarizes the results obtained in the framework of three studies carried out in the laboratories of the department of Food and Feed safety, VUVeL. The aim of the studies was to determine the presence and number of protozoan parasites - Cryptosporidium sp. and Giardia intestinalis in vegetables, sprout seeds, herbs and soft fruits. Cryptosporidium sp. and G. intestinalis are the causal agents of acute and chronic intestinal infections of humans. Water contaminated with animal waste or foodstuffs with previous contact with contaminated water or soil are the most common source of infection. Vegetables and fruits tested in this study were obtained directly from farms or from the markets in the Czech Republic. All samples were examined using real time PCR (qPCR). The presence of protozoa was detected in all tested matrices except sprouts. The frequency of positive findings was up to 5% in all categories; the number of oocysts was lower than 101 per gram of sample. It is known that one to ten oocysts are sufficient for infection; in risk groups of people (people with impaired immunity, elderly people, young children) even lower. Since fruits and vegetables are most consumed in raw state, the finding of protozoan oocysts in fresh vegetable and fruits represent a risk to consumers.

Keywords

parasiteqPCRvegetablefood safety

The result's identifiers

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Protozoární parazité – riziko výskytu u čerstvé zeleniny, jahod a bylinek

  • Original language description

    RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Tento příspěvek shrnuje výsledky získané v rámci tří studií prováděných v laboratořích odd. Bezpečnosti potravin a krmiv, VÚVeL. Cílem studií bylo zjistit přítomnost a množství protozoárních parazitů – Cryptosporidium sp. a Giardia intestinalis v zelenině, naklíčených semenech, bylinkách a drobném ovoci. Cryptosporidium sp. i G. intestinalis jsou původci akutních i chronických střevních infekcí člověka. Zdrojem alimentární infekce bývá nejčastěji voda kontaminovaná trusem zvířat nebo potraviny, které přišly do kontaktu s takto kontaminovanou vodou, příp. půdou. Zelenina a ovoce testované v rámci této studie byly získány přímo z farem nebo z tržní sítě v České republice. Veškeré vzorky byly vyšetřeny pomocí metody real time PCR (qPCR). Přítomnost protozoí byla zjištěna ve všech testovaných matricích, kromě klíčků. Četnost výskytu pozitivních nálezů byla ve všech kategoriích potravin do 5 %; u žádného ze vzorků nebyl počet oocyst vyšší jak 101 na gram vzorku. Obecně se udává, že pro vznik infekce postačuje jedna až deset oocyst, u rizikových skupin (osoby se sníženou imunitou, starší lidé, malé děti) jedna až pět oocyst. Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina jsou nejčastěji konzumovány v syrovém stavu nebo jsou dodávány do tržní sítě ve stavu určeném pro přímou konzumaci (ready-to-eat) představuje nález protozoárních oocyst riziko pro konzumenty.

  • Czech name

    Protozoární parazité – riziko výskytu u čerstvé zeleniny, jahod a bylinek

  • Czech description

    RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Tento příspěvek shrnuje výsledky získané v rámci tří studií prováděných v laboratořích odd. Bezpečnosti potravin a krmiv, VÚVeL. Cílem studií bylo zjistit přítomnost a množství protozoárních parazitů – Cryptosporidium sp. a Giardia intestinalis v zelenině, naklíčených semenech, bylinkách a drobném ovoci. Cryptosporidium sp. i G. intestinalis jsou původci akutních i chronických střevních infekcí člověka. Zdrojem alimentární infekce bývá nejčastěji voda kontaminovaná trusem zvířat nebo potraviny, které přišly do kontaktu s takto kontaminovanou vodou, příp. půdou. Zelenina a ovoce testované v rámci této studie byly získány přímo z farem nebo z tržní sítě v České republice. Veškeré vzorky byly vyšetřeny pomocí metody real time PCR (qPCR). Přítomnost protozoí byla zjištěna ve všech testovaných matricích, kromě klíčků. Četnost výskytu pozitivních nálezů byla ve všech kategoriích potravin do 5 %; u žádného ze vzorků nebyl počet oocyst vyšší jak 101 na gram vzorku. Obecně se udává, že pro vznik infekce postačuje jedna až deset oocyst, u rizikových skupin (osoby se sníženou imunitou, starší lidé, malé děti) jedna až pět oocyst. Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina jsou nejčastěji konzumovány v syrovém stavu nebo jsou dodávány do tržní sítě ve stavu určeném pro přímou konzumaci (ready-to-eat) představuje nález protozoárních oocyst riziko pro konzumenty.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Basic information

Result type

O - Miscellaneous

O

OECD FORD

Public and environmental health

Year of implementation

2019