Protozoan parasites - The risk of occurrence of fresh vegetables, strawberries and herbs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000031" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000031 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Protozoární parazité – riziko výskytu u čerstvé zeleniny, jahod a bylinek
Original language description
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Tento příspěvek shrnuje výsledky získané v rámci tří studií prováděných v laboratořích odd. Bezpečnosti potravin a krmiv, VÚVeL. Cílem studií bylo zjistit přítomnost a množství protozoárních parazitů – Cryptosporidium sp. a Giardia intestinalis v zelenině, naklíčených semenech, bylinkách a drobném ovoci. Cryptosporidium sp. i G. intestinalis jsou původci akutních i chronických střevních infekcí člověka. Zdrojem alimentární infekce bývá nejčastěji voda kontaminovaná trusem zvířat nebo potraviny, které přišly do kontaktu s takto kontaminovanou vodou, příp. půdou. Zelenina a ovoce testované v rámci této studie byly získány přímo z farem nebo z tržní sítě v České republice. Veškeré vzorky byly vyšetřeny pomocí metody real time PCR (qPCR). Přítomnost protozoí byla zjištěna ve všech testovaných matricích, kromě klíčků. Četnost výskytu pozitivních nálezů byla ve všech kategoriích potravin do 5 %; u žádného ze vzorků nebyl počet oocyst vyšší jak 101 na gram vzorku. Obecně se udává, že pro vznik infekce postačuje jedna až deset oocyst, u rizikových skupin (osoby se sníženou imunitou, starší lidé, malé děti) jedna až pět oocyst. Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina jsou nejčastěji konzumovány v syrovém stavu nebo jsou dodávány do tržní sítě ve stavu určeném pro přímou konzumaci (ready-to-eat) představuje nález protozoárních oocyst riziko pro konzumenty.
Czech name
Protozoární parazité – riziko výskytu u čerstvé zeleniny, jahod a bylinek
Czech description
RANK 6-7.2.2019 Pardubice – přednáška. Tento příspěvek shrnuje výsledky získané v rámci tří studií prováděných v laboratořích odd. Bezpečnosti potravin a krmiv, VÚVeL. Cílem studií bylo zjistit přítomnost a množství protozoárních parazitů – Cryptosporidium sp. a Giardia intestinalis v zelenině, naklíčených semenech, bylinkách a drobném ovoci. Cryptosporidium sp. i G. intestinalis jsou původci akutních i chronických střevních infekcí člověka. Zdrojem alimentární infekce bývá nejčastěji voda kontaminovaná trusem zvířat nebo potraviny, které přišly do kontaktu s takto kontaminovanou vodou, příp. půdou. Zelenina a ovoce testované v rámci této studie byly získány přímo z farem nebo z tržní sítě v České republice. Veškeré vzorky byly vyšetřeny pomocí metody real time PCR (qPCR). Přítomnost protozoí byla zjištěna ve všech testovaných matricích, kromě klíčků. Četnost výskytu pozitivních nálezů byla ve všech kategoriích potravin do 5 %; u žádného ze vzorků nebyl počet oocyst vyšší jak 101 na gram vzorku. Obecně se udává, že pro vznik infekce postačuje jedna až deset oocyst, u rizikových skupin (osoby se sníženou imunitou, starší lidé, malé děti) jedna až pět oocyst. Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina jsou nejčastěji konzumovány v syrovém stavu nebo jsou dodávány do tržní sítě ve stavu určeném pro přímou konzumaci (ready-to-eat) představuje nález protozoárních oocyst riziko pro konzumenty.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů