Tick-borne encephalitis and the risk of alimentary infection in humans
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000103" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000103 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Klíšťová encefalitida a riziko alimentární infekce u lidí
Original language description
Klíšťová encefalitida (KE) je významné infekční onemocnění člověka, které postihuje centrální nervový systém. Infekci způsobuje virus klíšťové encefalitidy (VKE). K nákaze člověka dochází obvykle během infestace infikovaným klíštětem, druhým, méně častým, způsobem přenosu je alimentární cesta po požití nepasterizovaného mléka nebo mléčných výrobků obsahující VKE. Domácí hospodářská zvířata (typicky kozy, ovce a skot) infikovaná VKE se tak mohou stát zdrojem alimentární infekce. Právě u těchto zvířat probíhá infekce bez zjevných příznaků. Cílem této studie bylo ověřit fungování dvou metod pro záchyt VKE v mléku. Klasická virologická metoda plakové titrace je vhodným testem k přímému záchytu infekčních částic VKE v mléku. Hlavní výhodou metody RT PCR, založené na molekulárně biologické detekci genetické informace VKE, je její rychlost. Přítomnost virové RNA i vlastních infekčních částic VKE bylo možné uvedenými metodami zachytit i po 10 dnech uskladnění mléka při chladničkové teplotě. Získaná data také potvrzují, že VKE je v mléku dlouhodobě stabilní. Pasterizace nebo převaření mléka je proto základním preventivním způsobem ochrany před rizikem alimentární infekce VKE.
Czech name
Klíšťová encefalitida a riziko alimentární infekce u lidí
Czech description
Klíšťová encefalitida (KE) je významné infekční onemocnění člověka, které postihuje centrální nervový systém. Infekci způsobuje virus klíšťové encefalitidy (VKE). K nákaze člověka dochází obvykle během infestace infikovaným klíštětem, druhým, méně častým, způsobem přenosu je alimentární cesta po požití nepasterizovaného mléka nebo mléčných výrobků obsahující VKE. Domácí hospodářská zvířata (typicky kozy, ovce a skot) infikovaná VKE se tak mohou stát zdrojem alimentární infekce. Právě u těchto zvířat probíhá infekce bez zjevných příznaků. Cílem této studie bylo ověřit fungování dvou metod pro záchyt VKE v mléku. Klasická virologická metoda plakové titrace je vhodným testem k přímému záchytu infekčních částic VKE v mléku. Hlavní výhodou metody RT PCR, založené na molekulárně biologické detekci genetické informace VKE, je její rychlost. Přítomnost virové RNA i vlastních infekčních částic VKE bylo možné uvedenými metodami zachytit i po 10 dnech uskladnění mléka při chladničkové teplotě. Získaná data také potvrzují, že VKE je v mléku dlouhodobě stabilní. Pasterizace nebo převaření mléka je proto základním preventivním způsobem ochrany před rizikem alimentární infekce VKE.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920258" target="_blank" >QK1920258: Changes in distribution of ticks and tick transmitted diseases: new and neglected risks for domestic animals, livestock and humans.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
79
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
63-66
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—