Vliv náhlého poklesu teploty na kapra obecného
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000160" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000160 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/19:N0000214 RIV/00027162:_____/19:N0000262
Result on the web
<a href="https://faf.vfu.cz/files/Program_KD_2019.pdf" target="_blank" >https://faf.vfu.cz/files/Program_KD_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Vliv náhlého poklesu teploty na kapra obecného
Original language description
Květinův den – mezioborový seminář mladých farmakologů a toxikologů, VFU Brno, 30.5.2019 – přednáška. Pro ryby, jako poikilotermní organismy, je teplota okolí klíčová pro adekvátní funkci jejich metabolismu. Při náhlé změně teploty vody o 10 – 12 °C nastává teplotní šok, v případě juvenilních jedinců stačí dokonce teplotní změna větší než 3 °C. Tento nečekaný zvrat environmentálních podmínek může vést k subletálním odchylkám v homeostáze, fyziologických parametrech, k dopadu na chování ryb nebo dokonce až k jejich smrti. Vylučování amoniaku, který je konečným produktem dusíkatého metabolismu ryb, se při teplotním šoku zpomaluje. Amoniak se hromadí v organismu a následkem může dojít až k autointoxikaci ryb tímto vlastním metabolitem, který způsobuje neurologické příznaky, případně smrt. Cílem experimentu bylo navodit teplotní šok (pokles teploty –11 °C) u kapra obecného (Cyprinus carpio) a zjistit vliv na jeho hematologické a biochemické ukazatele a aktivitu trávicího traktu po 6, 12, 24 a 48 hodinách. Sledované hematologické a biochemické parametry byly obecně sníženy ve studené vodě při porovnání s kontrolní skupinou. Dále byla zjištěna zpomalená trávicí činnost a tekutý obsah střev při přesazení ryb do studené vody. V závislosti na analýze vody a zjištěných výsledcích fyziologických parametrů ryb, byla také zaznamenána snížená schopnost detoxikace a exkrece endogenního amoniaku.
Czech name
—
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Sustainable production of healthy fish in various aquaculture systems - PROFISH</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů