All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Vliv náhlého poklesu teploty na kapra obecného

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000160" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000160 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027162:_____/19:N0000214 RIV/00027162:_____/19:N0000262

  • Result on the web

    <a href="https://faf.vfu.cz/files/Program_KD_2019.pdf" target="_blank" >https://faf.vfu.cz/files/Program_KD_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Vliv náhlého poklesu teploty na kapra obecného

  • Original language description

    Květinův den – mezioborový seminář mladých farmakologů a toxikologů, VFU Brno, 30.5.2019 – přednáška. Pro ryby, jako poikilotermní organismy, je teplota okolí klíčová pro adekvátní funkci jejich metabolismu. Při náhlé změně teploty vody o 10 – 12 °C nastává teplotní šok, v případě juvenilních jedinců stačí dokonce teplotní změna větší než 3 °C. Tento nečekaný zvrat environmentálních podmínek může vést k subletálním odchylkám v homeostáze, fyziologických parametrech, k dopadu na chování ryb nebo dokonce až k jejich smrti. Vylučování amoniaku, který je konečným produktem dusíkatého metabolismu ryb, se při teplotním šoku zpomaluje. Amoniak se hromadí v organismu a následkem může dojít až k autointoxikaci ryb tímto vlastním metabolitem, který způsobuje neurologické příznaky, případně smrt. Cílem experimentu bylo navodit teplotní šok (pokles teploty –11 °C) u kapra obecného (Cyprinus carpio) a zjistit vliv na jeho hematologické a biochemické ukazatele a aktivitu trávicího traktu po 6, 12, 24 a 48 hodinách. Sledované hematologické a biochemické parametry byly obecně sníženy ve studené vodě při porovnání s kontrolní skupinou. Dále byla zjištěna zpomalená trávicí činnost a tekutý obsah střev při přesazení ryb do studené vody. V závislosti na analýze vody a zjištěných výsledcích fyziologických parametrů ryb, byla také zaznamenána snížená schopnost detoxikace a exkrece endogenního amoniaku.

  • Czech name

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Sustainable production of healthy fish in various aquaculture systems - PROFISH</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů