Quantitative determination of amoxicillin in edible tissues of the domestic chicken in a depletion study
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000112" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000112 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vetweb.cz/kvantitativni-stanoveni-amoxicilinu-v-pozivatelnych-tkanich-kura-domaciho-v-ramci-deplecni-studie/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/kvantitativni-stanoveni-amoxicilinu-v-pozivatelnych-tkanich-kura-domaciho-v-ramci-deplecni-studie/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvantitativní stanovení amoxicilinu v poživatelných tkáních kura domácího v rámci depleční studie
Original language description
Článek pojednává o optimalizaci a validaci analytické metody týkající se stanovení amoxicilinu v poživatelných tkáních (svalovina, játra, ledviny, tuk) kura domácího. Analýza byla prováděna pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií s využitím ionizace elektrosprejem. Optimalizace metody byla zaměřena především na volbu extrakčních, separačních a detekčních podmínek. V rámci validace byly ověřeny následující parametry: linearita, správnost, opakovatelnost, mezilehlá přesnost, limit kvantifikace, selektivita a stabilita (stabilita standardů, stabilita v matrici, stabilita transportu, stabilita ve zpracovaném vzorku). Kvantifikace byla provedena prostřednictvím matričních kalibračních křivek s využitím interního standardu, kterým byl ampicilin. Validovaná analytická metoda byla následně použita v rámci depleční studie pro stanovení reziduí amoxicilinu ve studovaných tkáních (svalovina, játra, ledviny, tuk) pokusných zvířat kura domácího. Naměřené hodnoty reziduí slouží jako podklad pro výpočet ochranné lhůty veterinárního léčivého přípravku.
Czech name
Kvantitativní stanovení amoxicilinu v poživatelných tkáních kura domácího v rámci depleční studie
Czech description
Článek pojednává o optimalizaci a validaci analytické metody týkající se stanovení amoxicilinu v poživatelných tkáních (svalovina, játra, ledviny, tuk) kura domácího. Analýza byla prováděna pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií s využitím ionizace elektrosprejem. Optimalizace metody byla zaměřena především na volbu extrakčních, separačních a detekčních podmínek. V rámci validace byly ověřeny následující parametry: linearita, správnost, opakovatelnost, mezilehlá přesnost, limit kvantifikace, selektivita a stabilita (stabilita standardů, stabilita v matrici, stabilita transportu, stabilita ve zpracovaném vzorku). Kvantifikace byla provedena prostřednictvím matričních kalibračních křivek s využitím interního standardu, kterým byl ampicilin. Validovaná analytická metoda byla následně použita v rámci depleční studie pro stanovení reziduí amoxicilinu ve studovaných tkáních (svalovina, játra, ledviny, tuk) pokusných zvířat kura domácího. Naměřené hodnoty reziduí slouží jako podklad pro výpočet ochranné lhůty veterinárního léčivého přípravku.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910057" target="_blank" >QK1910057: Genetaring of the data for determination of maximal residual limit for clavulanic acid in edible tissues of domestic fowl and pharmacokinetic and pharmacodynamic parameters of selected antimicrobials in broiler chickens</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
70
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
721-726
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—