Experimental application of selected pigment-producing bacteria and their impact on cheese coloration
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F24%3AN0000069" target="_blank" >RIV/00027162:_____/24:N0000069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Experimentální aplikace vybraných pigment-produkujících bakterií a jejich vliv na zbarvení sýrů
Original language description
Výsledky byly prezentovány na semináři Aktuální problematika mikrobiologie potravin 2024 konaného pod záštitou Československé společnosti mikrobiologické. Zbarvení sýrů ovlivňují různé faktory, mezi které se řadí také působení mikroorganismů. Ty mohou být na sýr cíleně aplikovány, nebo mohou pocházet z prostředí výroby. Pomocí sekvenování genu pro 16S rRNA bylo popsáno složení mikrobioty sýra zrajícího pod mazem. U vybraných pigment produkujících bakterií – Brevibacterium linens, Glutamicibacter arilaitensis a Psychrobacter sp. byl sledován jejich vliv na zbarvení, a to jednak na kultivačních miskách s přídavkem sýra, nebo zráním sýra v experimentálních podmínkách. Bylo pozorováno, že aplikace B. linens způsobuje oranžové zbarvení okolního média i sýrů, zatímco aplikace Psychrobacter sp. zbarvení neovlivňuje. U G. arilaitensis byl navíc pozorován rozdíl ve zbarvení média i sýrů v závislosti na světelných podmínkách – inkubace za světla způsobila žluté zbarvení média i sýrů, inkubace za tmy růžové zbarvení. Získané výsledky ukazují, že některé nežádoucí barevné změny povrchu sýrů by mohly být způsobeny také nedostatečnou světlem indukovanou expresí genů pro syntézu karotenoidů.
Czech name
Experimentální aplikace vybraných pigment-produkujících bakterií a jejich vliv na zbarvení sýrů
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů