Development of firm structure of the Czech food industry sector: retrospect and perspective
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F05%3A10100143" target="_blank" >RIV/00027251:_____/05:10100143 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Development of firm structure of the Czech food industry sector: retrospect and perspective
Original language description
Monitoring of firms structure shows that firm´s structure of the food industry has changed. Privatization, demonopolization and market liberalization primarily had been one of the main features in the period of economic reform. In EU accession period thepriority of the Czech national food policy was aimed to high deree of food safety and quality, improvement of the legislative framework in firm´s base and control system. Food strategy after EU accession period should be based on concentration of food production and competitiveness of the Czech food products. Achieving of this aims to enable the keeping efficiency the Czech food industry in future conditions.
Czech name
Vývoj podnikatelské struktury potravinářského sektoru ČR: retrospektiva a perspektiva
Czech description
Monitoring firemní struktury potravinářského průmyslu ukázal, že se postupně měnila. Privatizace, demonopolizace a tržní liberalizace byly základními příčinami změn v období hospodářské reformy. V etapě přípravy na vstup do EU se hybnou silou změn ve firemní základně stala potravinová politika, zaměřená na dosažení vysokého stupně potravinové bezpečnosti a kvality, která se opírala o zlepšení legislativního rámce a kontrolního systému. Potravinová strategie po přijetí ČR do EU bude založena na výrobní koncentraci výroby potravin a konkurenční schopnosti českých potravinářských výrobků. Dosažení těchto cílů umožní udržení výkonnosti potravinářského průmyslu v nových podmínkách.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GA - Agricultural economics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Agricultural economics
ISSN
0139-570X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
181-184
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—