The role of salt in cardiovascular diseases prevention
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F11%3A7213" target="_blank" >RIV/00064203:_____/11:7213 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.medvik.cz/link/bmc11017981" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc11017981</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Original language description
Současný příjem soli výrazně převyšuje její skutečnou spotřebu. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížení příjmu soli u dospělých na 5 g denně. V České republice je tento limit trojnásobně překračován. Nedávné studie o příjmu soli přesvědčivě prokazují, že zvýšený příjem soli způsobuje vzestup krevního tlaku se všemi důsledky, jako je zvýšená mortalita na cévní mozkové příhody, srdeční selhání nebo infarkt myokardu. Naopak snížení příjmu soli v populaci vede jak ke snížení krevního tlaku, tak kpoklesu mortality na kardiovaskulární onemocnění. Dosáhnout snížení spotřeby soli lze snížením příjmu potravin bohatých na sůl, protože až 80 % denního příjmu soli pochází z těchto potravin. Jelikož citlivost na sůl je do značné míry návyková, měli bychom se snažit zabránit návyku na sůl od útlého dětství.
Czech name
Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
Czech description
Současný příjem soli výrazně převyšuje její skutečnou spotřebu. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížení příjmu soli u dospělých na 5 g denně. V České republice je tento limit trojnásobně překračován. Nedávné studie o příjmu soli přesvědčivě prokazují, že zvýšený příjem soli způsobuje vzestup krevního tlaku se všemi důsledky, jako je zvýšená mortalita na cévní mozkové příhody, srdeční selhání nebo infarkt myokardu. Naopak snížení příjmu soli v populaci vede jak ke snížení krevního tlaku, tak kpoklesu mortality na kardiovaskulární onemocnění. Dosáhnout snížení spotřeby soli lze snížením příjmu potravin bohatých na sůl, protože až 80 % denního příjmu soli pochází z těchto potravin. Jelikož citlivost na sůl je do značné míry návyková, měli bychom se snažit zabránit návyku na sůl od útlého dětství.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FA - Cardiovascular diseases including cardio-surgery
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Cor et Vasa
ISSN
0010-8650
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
257-259
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—