Food poisoning
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064211%3A_____%2F16%3AB0000131" target="_blank" >RIV/00064211:_____/16:B0000131 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.medvik.cz/link/bmc16034629" target="_blank" >http://www.medvik.cz/link/bmc16034629</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Otravy z potravin
Original language description
Otravy z potravin vznikají po požití kontaminovaných potravin. Ke vzniku onemocnění je třeba etiologická agens, kterým mohou být bakterie, jejich toxiny, některé viry či paraziti, ale příčiny mohou být i neinfekční- např. toxiny mořských ryb či mořských plodů, houby, mykotoxiny aj. Vedle etiologického agres je nutný i vnímavý hostitel a obvykle i nevhodná úpravy potravin. Otravy z potravin se nejčastěji projevují jako průjmová onemocnění , ale také jako onemocnění systémová, často s neurologickými příznaky .V České republice se nejčastěji vyskytují kamplylobakteriózy, salmonelózy a norovirózy.
Czech name
Otravy z potravin
Czech description
Otravy z potravin vznikají po požití kontaminovaných potravin. Ke vzniku onemocnění je třeba etiologická agens, kterým mohou být bakterie, jejich toxiny, některé viry či paraziti, ale příčiny mohou být i neinfekční- např. toxiny mořských ryb či mořských plodů, houby, mykotoxiny aj. Vedle etiologického agres je nutný i vnímavý hostitel a obvykle i nevhodná úpravy potravin. Otravy z potravin se nejčastěji projevují jako průjmová onemocnění , ale také jako onemocnění systémová, často s neurologickými příznaky .V České republice se nejčastěji vyskytují kamplylobakteriózy, salmonelózy a norovirózy.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FN - Epidemiology, infection diseases and clinical immunology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Postgraduální gastroenterologie
ISSN
2336-4998
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZE -
Number of pages
10
Pages from-to
51-60
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—