Wallachia - History and Culture II: Means of Subsistance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00098604%3A_____%2F18%3AN0000011" target="_blank" >RIV/00098604:_____/18:N0000011 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://ff.osu.cz/ceres/22234/valassko-historie-a-kultura/" target="_blank" >https://ff.osu.cz/ceres/22234/valassko-historie-a-kultura/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Valašsko - historie a kultura II: Obživa
Original language description
Potřeba zajistit sobě a svým blízkým dostatek existenčních prostředků vede celé generace obyvatel Valašska k hledání vhodných zdrojů obživy. Fenomén obživy jako jeden z klíčových ekonomických, sociálních i kulturních faktorů uplatňujících se v životě obyvatel Valašska v minulosti i současnosti byl zvolen jako hlavní téma vědecké konference Valašsko – historie a kultura II, která plynule navázala na stejnojmennou konferenci uskutečněnou roku 2013. Na obživu obyvatel Valašska je možno pohlížet z hlediska druhové škály jednotlivých profesí, ekonomického či sociálního kontextu, ale i z hlediska umělecké reflexe nositeli této kultury i osobami z uměleckého prostředí. Konference byla proto zaměřena na témata hospodaření a chov dobytka, rukodělná výroba a její proměny, proces industrializace regionu, Valašsko jako průmyslový region, umělecká reflexe pracovních, sociálních a kulturních aspektů života, zvyky a rituály související s obživou, specifika valašského stravování a obživa jako fenomén demografický a jazykový. Konference byla uspořádána ve spolupráci s Ostravskou univerzitou.
Czech name
Valašsko - historie a kultura II: Obživa
Czech description
Potřeba zajistit sobě a svým blízkým dostatek existenčních prostředků vede celé generace obyvatel Valašska k hledání vhodných zdrojů obživy. Fenomén obživy jako jeden z klíčových ekonomických, sociálních i kulturních faktorů uplatňujících se v životě obyvatel Valašska v minulosti i současnosti byl zvolen jako hlavní téma vědecké konference Valašsko – historie a kultura II, která plynule navázala na stejnojmennou konferenci uskutečněnou roku 2013. Na obživu obyvatel Valašska je možno pohlížet z hlediska druhové škály jednotlivých profesí, ekonomického či sociálního kontextu, ale i z hlediska umělecké reflexe nositeli této kultury i osobami z uměleckého prostředí. Konference byla proto zaměřena na témata hospodaření a chov dobytka, rukodělná výroba a její proměny, proces industrializace regionu, Valašsko jako průmyslový region, umělecká reflexe pracovních, sociálních a kulturních aspektů života, zvyky a rituály související s obživou, specifika valašského stravování a obživa jako fenomén demografický a jazykový. Konference byla uspořádána ve spolupráci s Ostravskou univerzitou.
Classification
Type
M - Conference organization
CEP classification
—
OECD FORD branch
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Event location
Rožnov pod Radhoštěm
Event country
CZ - CZECH REPUBLIC
Event starting date
—
Event ending date
—
Total number of attendees
90
Foreign attendee count
—
Type of event by attendee nationality
CST - Celostátní akce