Cancer of the Esophagus and Gastroesophageal Junction – results of hybrid esophagectomy after preoperative nutritional support therapy and a review of the literature
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00098892%3A_____%2F22%3A10157488" target="_blank" >RIV/00098892:_____/22:10157488 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/61989592:15110/22:73617103
Result on the web
<a href="http://laparoskopia.info/pdf/CASO-3-2022.pdf" target="_blank" >http://laparoskopia.info/pdf/CASO-3-2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Karcinom jícnu a gastroezofageální junkce výsledky hybridní ezofagektomie po předoperační nutriční přípravě a review literatury
Original language description
Autoři uvádějí studii, jak ovlivní užívání předoperačních perorálních výživových doplňků (oral nutritional supplements-ONS) ve formě sippingu pooperační morbiditu a mortalitu pacientů s karcinomem jícnu a gastroezofageální junkce, kteří podstoupili hybridní ezofagektomii a kteří nejsou ve vysokém malnutričním riziku. Hlavním cílem bylo posoudit, zda předoperační ONS vede ke snížení 30denní pooperační morbidity a mortality u pacientů, kteří nesplňují podmínky pro vysoké riziko malnutrice. Do studie bylo zařazeno 29 pacientů,14 pacientů (48,3 %) nedostávalo sipping před operací (skupina bez sippingu), 15 pacientů (51,7 %) dostávalo sipping před operací (skupina se sippingem). Ve skupině pacientů se sippingem bylo signifikantně více pacientů, kteří měli adenokarcinom (p = 0,035) a tumor lokalizovaný v distální části jícnu (p = 0,006), tito pacienti měli významně vyšší hodnoty albuminu (p = 0,007) a prealbuminu (p = 0,005) po užívání sippingu ve srovnání s pacienty bez sippingu. Nebyl žádný statisticky významný rozdíl v 30denní pooperační morbiditě (p =0,700) a ve 30denní pooperační mortalitě (p = 1,000) u obou skupin.
Czech name
Karcinom jícnu a gastroezofageální junkce výsledky hybridní ezofagektomie po předoperační nutriční přípravě a review literatury
Czech description
Autoři uvádějí studii, jak ovlivní užívání předoperačních perorálních výživovýchdoplňků (oral nutritional supplements-ONS) ve formě sippingu pooperační morbiditu amortalitu pacientů s karcinomem jícnu a gastroezofageální junkce, kteří podstoupili hybridníezofagektomii a kteří nejsou ve vysokém malnutričním riziku. Hlavním cílem bylo posoudit,zda předoperační ONS vede ke snížení 30denní pooperační morbidity a mortality u pacientů,kteří nesplňují podmínky pro vysoké riziko malnutrice. Do studie bylo zařazeno 29 pacientů,14 pacientů (48,3 %) nedostávalo sipping před operací (skupina bez sippingu), 15 pacientů(51,7 %) dostávalo sipping před operací (skupina se sippingem). Ve skupině pacientů sesippingem bylo signifikantně více pacientů, kteří mli adenokarcinom (p = 0,035) a tumorlokalizovaný v distální části jícnu (p = 0,006), tito pacienti mli významně vyšší hodnotyalbuminu (p = 0,007) a prealbuminu (p = 0,005) po užívání sippingu ve srovnání s pacientybez sippingu. Nebyl žádný statisticky významný rozdíl v 30denní pooperační morbiditě (p =0,700) a ve 30denní pooperační mortalitě (p = 1,000) u obou skupin.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30212 - Surgery
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Miniinvazívna chirurgia a endoskopia chirurgia súčasnosti
ISSN
1336-6572
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
11
Pages from-to
4-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—