All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Artificial nutrition in clinical practice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F09%3A00201761" target="_blank" >RIV/00179906:_____/09:00201761 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11150/09:00208779

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Umělá výživa v klinické praxi. Část 1 - Hodnocení nutričního stavu

  • Original language description

    Nedostatečný příjem energie, proteinů nebo mikronutrientů je závažným zdravotním problémem jak v méně vyspělých tak rozvinutých zemí. Epidemiologické studie ukázaly, že špatný stav nutrice je spojen s vzestupem mortality a že mortalita je jednou s nejzávažnějších komplikací malnutrice. Je-li spojena infekce s malnutricí, dochází ke snížení produkce ketolátek a stejně tak jsou sníženy zásoby proteinů, které jsou přednostně využívány ke glukoneogenezi, tvorbě bílkovin akutní fáze a proteinů účastnících sena imunologické odpovědi organismu a reparaci poškozených tkání. Bylo zjištěno, že u nemocných s velkým úbytkem svalové hmoty se zvyšuje mortalita, zvláště pak, jsou-li zároveň postiženi infekcí. V průběhu malnutrice dochází k narušení řady životně důležitých funkcí. Tento článek se zabývá problematikou malnutrice a komplexního přístupu k ní včetně různých způsobů nutriční intervence.

  • Czech name

    Umělá výživa v klinické praxi. Část 1 - Hodnocení nutričního stavu

  • Czech description

    Nedostatečný příjem energie, proteinů nebo mikronutrientů je závažným zdravotním problémem jak v méně vyspělých tak rozvinutých zemí. Epidemiologické studie ukázaly, že špatný stav nutrice je spojen s vzestupem mortality a že mortalita je jednou s nejzávažnějších komplikací malnutrice. Je-li spojena infekce s malnutricí, dochází ke snížení produkce ketolátek a stejně tak jsou sníženy zásoby proteinů, které jsou přednostně využívány ke glukoneogenezi, tvorbě bílkovin akutní fáze a proteinů účastnících sena imunologické odpovědi organismu a reparaci poškozených tkání. Bylo zjištěno, že u nemocných s velkým úbytkem svalové hmoty se zvyšuje mortalita, zvláště pak, jsou-li zároveň postiženi infekcí. V průběhu malnutrice dochází k narušení řady životně důležitých funkcí. Tento článek se zabývá problematikou malnutrice a komplexního přístupu k ní včetně různých způsobů nutriční intervence.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/NR8921" target="_blank" >NR8921: Disturbances of synthesis of cholesterol and its depletion - clinical consequences and opportunities of terapeutical influence in intensive care</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Fons: informační bulletin

  • ISSN

    1211-7137

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    18

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database