Glycemic variability and continuous monitoring of glycemia
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F14%3A10283922" target="_blank" >RIV/00216208:11110/14:10283922 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00064165:_____/14:10283922
Result on the web
<a href="http://www.prolekare.cz/linkout/49789" target="_blank" >http://www.prolekare.cz/linkout/49789</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Glykemická variabilita a kontinuální monitorace glykemie
Original language description
Koncentrace glukózy v krvi není konstantní ani za fyziologického stavu, ale pohybuje se v závislosti na příjmu potravy, fyzické aktivitě, psychických a dalších faktorech v poměrně úzkém rozmezí přibližně mezi 3,9 a 7,5 mmol/l a nalačno za standardních podmínek v ještě užším intervalu 3,9-5,5 mmol/l. U diabetiků se kolísání hodnot glykemie zvyšuje, protože - jak vyplývá z definice diabetu - na jedné straně dochází k hyperglykemii, ale na druhé straně se díky nepřiměřenému účinku antidiabetické léčby objevují i hypoglykemie. Míra kolísání glykemie se nyzývá glykemická variabilita (GV). Glkemická variabilita se dostává do centra pozornosti hned pro několik skutečností: zvýšenáí glykemická variabilita je spojena se zvýšeným výskytem hypoglykemií, možná sepodílí na rozvoji pozdních komplikací diabetu, negativně ovlivňuje psychickou pohodu pacienta a konečně díky příchodu nové technologie - kontinuální monitorace glykemie - ji nyní dokážeme lépe popsat, změřit, zkoumat, ale i ovlivnit.
Czech name
Glykemická variabilita a kontinuální monitorace glykemie
Czech description
Koncentrace glukózy v krvi není konstantní ani za fyziologického stavu, ale pohybuje se v závislosti na příjmu potravy, fyzické aktivitě, psychických a dalších faktorech v poměrně úzkém rozmezí přibližně mezi 3,9 a 7,5 mmol/l a nalačno za standardních podmínek v ještě užším intervalu 3,9-5,5 mmol/l. U diabetiků se kolísání hodnot glykemie zvyšuje, protože - jak vyplývá z definice diabetu - na jedné straně dochází k hyperglykemii, ale na druhé straně se díky nepřiměřenému účinku antidiabetické léčby objevují i hypoglykemie. Míra kolísání glykemie se nyzývá glykemická variabilita (GV). Glkemická variabilita se dostává do centra pozornosti hned pro několik skutečností: zvýšenáí glykemická variabilita je spojena se zvýšeným výskytem hypoglykemií, možná sepodílí na rozvoji pozdních komplikací diabetu, negativně ovlivňuje psychickou pohodu pacienta a konečně díky příchodu nové technologie - kontinuální monitorace glykemie - ji nyní dokážeme lépe popsat, změřit, zkoumat, ale i ovlivnit.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vnitřní lékařství
ISSN
0042-773X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
757-763
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—