Nutrition as primary prevention of communicable diseases?
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11110%2F22%3A10445878" target="_blank" >RIV/00216208:11110/22:10445878 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=..dnQKYFZ8" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=..dnQKYFZ8</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1804" target="_blank" >10.21101/hygiena.a1804</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výživa jako primární prevence sdělných nemocí?
Original language description
Článek je připomínkou, že vedle klasických hygienických protiepidemických opatření existuje možnost prevence sdělných (nakažlivých, infekčních) nemocí, ale i nesdělných, chronických chorob, účelně zaměřenými výživovými programy. Již od starověku, kdy příčiny ani podstata nemocí nebyly známy (takže nemohly být k dispozici ani přesně směrované léky, natož antibiotika), byla jedinou možností, jak předcházet a léčit nemoci, úprava výživy. Nutriční podpora zdraví se sice mnohokrát osvědčila, ale jak je pro historii medicíny typické, občas se na to zapomínalo. Již Hippokrates (460-377 př. n. l.) si uvědomoval význam výživy pro zdraví, když připomínal: "Když nevíš nic o stravě člověka, jak můžeš porozumět jeho nemoci?". Autoři se zde pokusili poukázat na význam nutrice, která vždy obsahuje antigeny přímo indukující imunologickou paměť v našem největším orgánu imunity, lymfoidní tkáni těsně nasedající na střevo (GALT), a to jak imunity specifické (adaptivní), tak také, jak bylo nedávno prokázáno, i imunity nespecifické (přirozené). Ve své podstatě znamená tedy přijímání potravy vedle její výživové hodnoty také neustále probíhající vakcinaci.
Czech name
Výživa jako primární prevence sdělných nemocí?
Czech description
Článek je připomínkou, že vedle klasických hygienických protiepidemických opatření existuje možnost prevence sdělných (nakažlivých, infekčních) nemocí, ale i nesdělných, chronických chorob, účelně zaměřenými výživovými programy. Již od starověku, kdy příčiny ani podstata nemocí nebyly známy (takže nemohly být k dispozici ani přesně směrované léky, natož antibiotika), byla jedinou možností, jak předcházet a léčit nemoci, úprava výživy. Nutriční podpora zdraví se sice mnohokrát osvědčila, ale jak je pro historii medicíny typické, občas se na to zapomínalo. Již Hippokrates (460-377 př. n. l.) si uvědomoval význam výživy pro zdraví, když připomínal: "Když nevíš nic o stravě člověka, jak můžeš porozumět jeho nemoci?". Autoři se zde pokusili poukázat na význam nutrice, která vždy obsahuje antigeny přímo indukující imunologickou paměť v našem největším orgánu imunity, lymfoidní tkáni těsně nasedající na střevo (GALT), a to jak imunity specifické (adaptivní), tak také, jak bylo nedávno prokázáno, i imunity nespecifické (přirozené). Ve své podstatě znamená tedy přijímání potravy vedle její výživové hodnoty také neustále probíhající vakcinaci.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Hygiena
ISSN
1802-6281
e-ISSN
1803-1056
Volume of the periodical
67
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
56-60
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—