A comparison of the influence of a high-fat diet enriched in monounsaturated fatty acids and conventional diet on weight loss and metabolic parameters in obese non-diabetic and Type 2 diabetic patients
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F07%3A00000223" target="_blank" >RIV/00216208:11120/07:00000223 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
A comparison of the influence of a high-fat diet enriched in monounsaturated fatty acids and conventional diet on weight loss and metabolic parameters in obese non-diabetic and Type 2 diabetic patients
Original language description
The aim of our study was to compare the influence of a hypocaloric, high-fat diet enriched with MUFA (M) and conventional diet (C) on weight loss and metabolic parameters in obese non-diabetic and obese Type 2 diabetic subjects over a 3-month period. Itwas our hypothesis that the enriched diet would be more effective in decreasing blood glucose and glycated haemoglobin (HbA(1c)) than the control diet. METHODS: Twenty-seven Type 2 diabetic patients (54.5 ? 3.5 years; DM), treated with diet or oral glucose-lowering agents, and 31 obese non-diabetic subjects (53.6 ? 3.5 years; OB) were randomized to M or C. Individual calculations of energy requirements were based on the formula: [resting energy expenditure (REE) x 1.5] - 600 kcal. Subjects were assessedby a dietitian every 2 weeks and by a physician every month. Statistical analyses were carried out between the four groups--DM/M, DM/C, OB/M and OB/C--using pair Student's test and anova. RESULTS: After 3 months, body weight, waist-hip r
Czech name
Srovnání vlivu vysokotukové diety obohacené monoenovými mastnými kyselinami a konvenční diety na váhový úbytek a metabolické parametry u obézních a diabetiků 2.typu
Czech description
Cílem naší práce bylo srovnání vlivu hypokalorické vysokotukové diety obohacené monoenovými mastnými kyselinami (M) a konvenční diety a váhový úbytek a metabolické parametry u obézních a diabetiků 2.typu během 3-měsíčního sledování. Postulovali jsme hypotézu, že experimentální dieta bude efektivnější ve snížení glykémie a glykovaného hemoglobinu (HbA1c než kontrolní dieta. Do studie jsme zařadili 27 diabetiků 2. typu léčený dietou či PAD(54.5% 3.5 let; DM), a 31 obézních bez diabetu (53.6 % 3.5 let; OB)a randomizovali na diety M či C. Diety byly individuálně nastaveny pro každého účastníka podle vzorce klidový energetický výdej REEx1,5-600 kcal. Účastníci byli sledováni v 14-denních intervalech dietní sestrou a lékařem po měsíci. Ke statistickému zpracování jsme použili Studentův t- test a ANOVA. Po 3 měsících poklesly ve všech skupinách hmotnost, poměr pas-boky, celkový tělesný tuk, hladiny C-peptidu, triacylglycerolů a HOMA(0.01).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Diabetic Medicine
ISSN
0742-3071
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
8
Pages from-to
533-540
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—