Effect of saturated and insaturated free fatty acids on skeletal muscle insulin resistance and metabolism
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F12%3A43907266" target="_blank" >RIV/00216208:11120/12:43907266 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/diabetologie-metabolismus-endokrinologie-vyiva/itemlist/category/702-2012.html" target="_blank" >http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/diabetologie-metabolismus-endokrinologie-vyiva/itemlist/category/702-2012.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinek nasycených a nenasycených volných mastných kyselin na inzulínovou rezistenci a metabolizmus kosterního svalu
Original language description
Mastné kyseliny hrají v těle významnou roli, nicméně chronické zvýšení jejich hladiny v krvi je spojeno s celou řadou komplikací. Volné mastné kyseliny (VMK) jsou považovány za kauzální faktor v rozvoji inzulínové rezistence v periferních tkáních. Významným cílem pro jejich působení je kosterní sval, který se velkou měrou podílí na rozvoji celkové tělesné inzulínové rezistence. V posledních letech se ukazuje, že rozhodujícím faktorem určujícím účinek VMK je především stupeň její nenasycenosti a délka řetězce. Četné studie na buněčných modelech, zvířatech, ale i lidské studie ukazují poškozující účinek nasycených tuků a naopak pozitivní působení tuků nenasycených, především pak mononenasycených.
Czech name
Účinek nasycených a nenasycených volných mastných kyselin na inzulínovou rezistenci a metabolizmus kosterního svalu
Czech description
Mastné kyseliny hrají v těle významnou roli, nicméně chronické zvýšení jejich hladiny v krvi je spojeno s celou řadou komplikací. Volné mastné kyseliny (VMK) jsou považovány za kauzální faktor v rozvoji inzulínové rezistence v periferních tkáních. Významným cílem pro jejich působení je kosterní sval, který se velkou měrou podílí na rozvoji celkové tělesné inzulínové rezistence. V posledních letech se ukazuje, že rozhodujícím faktorem určujícím účinek VMK je především stupeň její nenasycenosti a délka řetězce. Četné studie na buněčných modelech, zvířatech, ale i lidské studie ukazují poškozující účinek nasycených tuků a naopak pozitivní působení tuků nenasycených, především pak mononenasycených.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
ISSN
1211-9326
e-ISSN
—
Volume of the periodical
15
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
131-137
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—