All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Health consequences of vegan diet in children and adolescents

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F20%3A43921049" target="_blank" >RIV/00216208:11120/20:43921049 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2020/DMEV_4_2020/DMEV_mailing_4_2020_svetnicka.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2020/DMEV_4_2020/DMEV_mailing_4_2020_svetnicka.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zdravotní konsekvence veganské stravy u dětí a dospívajících

  • Original language description

    Popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i veganství, v 21. století značně roste. Mezi důvody omezení spotřeby živočišných produktů patří dle průzkumů především etická otázka a snaha o environmentálně udržitelný způsob života. Změna jídelníčku s vyloučením živočišných složek je také laiky i některými odborníky považována u dospělých za vhodný preventivní prostředek ke snížení výskytu některých civilizačních onemocnění. Tento trend začíná v dnešní době častěji zasahovat i do populace pediatrické. Vyloučení všech živočišných složek potravy však může přinášet významná rizika – především nedostatek určitých mikro- a makronutrientů. Mezi rizikové mikronutrienty patří především vitamin B12, vitamin D, jód, zinek, vápník, železo a n-3 mastné kyseliny. V případě makronutrientů je rizikem nedostatečný přívod bílkovin a energie. Doporučené postupy, které se týkají veganské stravy v dětském věku, se diametrálně liší. Pracovní skupiny pro výživu ve Francii a Německu nedoporučují veganskou stravu u dětí a dospívajících pro možné výše zmíněné nutriční deficity. Na druhé straně stojí Itálie a Spojené státy americké, jejichž doporučené postupy považují pestrou a vyváženou veganskou stravu za adekvátní alternativu k té konvenční za předpokladu pravidelné suplementace.

  • Czech name

    Zdravotní konsekvence veganské stravy u dětí a dospívajících

  • Czech description

    Popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i veganství, v 21. století značně roste. Mezi důvody omezení spotřeby živočišných produktů patří dle průzkumů především etická otázka a snaha o environmentálně udržitelný způsob života. Změna jídelníčku s vyloučením živočišných složek je také laiky i některými odborníky považována u dospělých za vhodný preventivní prostředek ke snížení výskytu některých civilizačních onemocnění. Tento trend začíná v dnešní době častěji zasahovat i do populace pediatrické. Vyloučení všech živočišných složek potravy však může přinášet významná rizika – především nedostatek určitých mikro- a makronutrientů. Mezi rizikové mikronutrienty patří především vitamin B12, vitamin D, jód, zinek, vápník, železo a n-3 mastné kyseliny. V případě makronutrientů je rizikem nedostatečný přívod bílkovin a energie. Doporučené postupy, které se týkají veganské stravy v dětském věku, se diametrálně liší. Pracovní skupiny pro výživu ve Francii a Německu nedoporučují veganskou stravu u dětí a dospívajících pro možné výše zmíněné nutriční deficity. Na druhé straně stojí Itálie a Spojené státy americké, jejichž doporučené postupy považují pestrou a vyváženou veganskou stravu za adekvátní alternativu k té konvenční za předpokladu pravidelné suplementace.

Classification

  • Type

    J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa

  • ISSN

    1211-9326

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    166-173

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85105815054