Health consequences of vegan diet in children and adolescents
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F20%3A43921049" target="_blank" >RIV/00216208:11120/20:43921049 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2020/DMEV_4_2020/DMEV_mailing_4_2020_svetnicka.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2020/DMEV_4_2020/DMEV_mailing_4_2020_svetnicka.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zdravotní konsekvence veganské stravy u dětí a dospívajících
Original language description
Popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i veganství, v 21. století značně roste. Mezi důvody omezení spotřeby živočišných produktů patří dle průzkumů především etická otázka a snaha o environmentálně udržitelný způsob života. Změna jídelníčku s vyloučením živočišných složek je také laiky i některými odborníky považována u dospělých za vhodný preventivní prostředek ke snížení výskytu některých civilizačních onemocnění. Tento trend začíná v dnešní době častěji zasahovat i do populace pediatrické. Vyloučení všech živočišných složek potravy však může přinášet významná rizika – především nedostatek určitých mikro- a makronutrientů. Mezi rizikové mikronutrienty patří především vitamin B12, vitamin D, jód, zinek, vápník, železo a n-3 mastné kyseliny. V případě makronutrientů je rizikem nedostatečný přívod bílkovin a energie. Doporučené postupy, které se týkají veganské stravy v dětském věku, se diametrálně liší. Pracovní skupiny pro výživu ve Francii a Německu nedoporučují veganskou stravu u dětí a dospívajících pro možné výše zmíněné nutriční deficity. Na druhé straně stojí Itálie a Spojené státy americké, jejichž doporučené postupy považují pestrou a vyváženou veganskou stravu za adekvátní alternativu k té konvenční za předpokladu pravidelné suplementace.
Czech name
Zdravotní konsekvence veganské stravy u dětí a dospívajících
Czech description
Popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i veganství, v 21. století značně roste. Mezi důvody omezení spotřeby živočišných produktů patří dle průzkumů především etická otázka a snaha o environmentálně udržitelný způsob života. Změna jídelníčku s vyloučením živočišných složek je také laiky i některými odborníky považována u dospělých za vhodný preventivní prostředek ke snížení výskytu některých civilizačních onemocnění. Tento trend začíná v dnešní době častěji zasahovat i do populace pediatrické. Vyloučení všech živočišných složek potravy však může přinášet významná rizika – především nedostatek určitých mikro- a makronutrientů. Mezi rizikové mikronutrienty patří především vitamin B12, vitamin D, jód, zinek, vápník, železo a n-3 mastné kyseliny. V případě makronutrientů je rizikem nedostatečný přívod bílkovin a energie. Doporučené postupy, které se týkají veganské stravy v dětském věku, se diametrálně liší. Pracovní skupiny pro výživu ve Francii a Německu nedoporučují veganskou stravu u dětí a dospívajících pro možné výše zmíněné nutriční deficity. Na druhé straně stojí Itálie a Spojené státy americké, jejichž doporučené postupy považují pestrou a vyváženou veganskou stravu za adekvátní alternativu k té konvenční za předpokladu pravidelné suplementace.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
ISSN
1211-9326
e-ISSN
—
Volume of the periodical
23
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
166-173
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85105815054