Lipids in infats food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11130%2F18%3A10390962" target="_blank" >RIV/00216208:11130/18:10390962 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00064203:_____/18:10390962
Result on the web
<a href="https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201805-0006_Tuky_v_kojenecke_vyzive.php" target="_blank" >https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201805-0006_Tuky_v_kojenecke_vyzive.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tuky v kojenecké výživě
Original language description
Lipidy ve stravě kojenců mají klíčovou roli nejen k naplnění jejich energetické potřeby, ale mají také řadu metabolických a fyziologických funkcí, které jsou velmi důležité pro jejich růst, vývoj a zdraví. Tuky jsou nejdůležitější součástí mateřského mléka jako zdroj energie a ovlivňují vývoj centrálního nervového systému. Složení lipidů v mateřském mléce je částečně ovlivňováno stravou matky. Hlavní rozdíly mezi lipidy v mateřském mléku a v kojeneckých formulích se týkají nasycených tuků, vícenenasycených tuků, cholesterolu a komplexních lipidů. Kvalita lipidů, které kojenci získávají ze stravy, by měla být zlepšena na základě uplatnění nových vědeckých poznatků ve stravě matek a v optimální směsi lipidů v kojeneckých formulích.
Czech name
Tuky v kojenecké výživě
Czech description
Lipidy ve stravě kojenců mají klíčovou roli nejen k naplnění jejich energetické potřeby, ale mají také řadu metabolických a fyziologických funkcí, které jsou velmi důležité pro jejich růst, vývoj a zdraví. Tuky jsou nejdůležitější součástí mateřského mléka jako zdroj energie a ovlivňují vývoj centrálního nervového systému. Složení lipidů v mateřském mléce je částečně ovlivňováno stravou matky. Hlavní rozdíly mezi lipidy v mateřském mléku a v kojeneckých formulích se týkají nasycených tuků, vícenenasycených tuků, cholesterolu a komplexních lipidů. Kvalita lipidů, které kojenci získávají ze stravy, by měla být zlepšena na základě uplatnění nových vědeckých poznatků ve stravě matek a v optimální směsi lipidů v kojeneckých formulích.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Pediatrie pro praxi
ISSN
1213-0494
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
262-266
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85058325637