Actual knowledge of the importance of antioxidants in the diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F13%3A10191152" target="_blank" >RIV/00216208:11140/13:10191152 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě
Original language description
Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních avolných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolovanéužívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, ženadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit.
Czech name
Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě
Czech description
Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních avolných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolovanéužívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, ženadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
130-132
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—