All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Actual knowledge of the importance of antioxidants in the diet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F13%3A10191152" target="_blank" >RIV/00216208:11140/13:10191152 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě

  • Original language description

    Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních avolných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolovanéužívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, ženadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit.

  • Czech name

    Aktuální poznatky o významu antioxidantů ve výživě

  • Czech description

    Antioxidanty mají své nezastupitelné postavení při ochraně různých materiálů včetně potravin před oxidačním poškozením. Před několika desetiletími byla formulována hypotéza oxidačního stresu organismu způsobeného nadměrnou tvorbou a účinkem reaktivních avolných radikálových forem kyslíku, dusíku aj. prvků, který je iniciačním i stimulačním faktorem mnoha vážných onemocnění. Potravní antioxidanty se dosud považují za prostředky prevence a potlačování oxidačně podmíněných chorob. Masivní a nekontrolovanéužívání antioxidačních vitaminů a látek s podobnou aktivitou, které je dnes v laické veřejnosti značně rozšířeno, vyvolává pochyby o účelnosti takové praxe. Aktuální poznatky vyplývající z epidemiologických a zejména experimentálních studií ukazují, ženadměrné dávky antioxidantů jsou neúčinné a mohou být škodlivé a že také v tomto ohledu platí stará zkušenost, že příliš mnoho dobrého může škodit.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FM - Hygiene

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    68

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    130-132

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database