The Spectrum of Plant Polyphenols in the Czech Diet and a Suggestion for Appropriate Modification
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F16%3A10330162" target="_blank" >RIV/00216208:11140/16:10330162 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Spektrum rostlinných polyfenů v českém stravování a možnosti jeho optimalizace
Original language description
Polyfenoly jsou pravidelnou a významnou složkou všech potravin rostlinného původu. Jelikož se jim přisuzuje zdravotně prospěšný účinek, je účelná snaha o poznání jejich celkového zastoupení v běžném jídelníčku a o podílu jednotlivých podskupin. S pomocí statistických údajů ČSÚ spotřeby potravin v naší populaci v r. 2013 a databáze obsahu polyfenolů v potravinách Phenol Explorer jsme vyhodnotili jednak celkový příjem a jednak podíly důležitých podskupin těchto látek v české stravě. Celkový příjem polyfenolů je 418 mg/osobu a den, což je pod evropským průměrem. Převažují fenolové kyseliny a flavony (35 % resp. 21 % celkového příjmu). Diferenciace na podskupiny polyfenolů ukazuje na nepříznivou skladbu našeho jídelníčku. Výsledky těchto hodnocení ukazují, že je žádoucí zvýšit zastoupení flavanolů, flavan-3-olů, flavanonů, antokyaninů, isoflavonoidů a fenolových kyselin, a to větším konzumem ovoce a zeleniny, zejména barevného bobulového ovoce, kakaa a výrobků s obsahem kakaa a dále luštěnin a tmavého a celozrnného pečiva. Pestrá rostlinná strava by měla být upřednostňována před doplňky stravy s obsahem polyfenolů.
Czech name
Spektrum rostlinných polyfenů v českém stravování a možnosti jeho optimalizace
Czech description
Polyfenoly jsou pravidelnou a významnou složkou všech potravin rostlinného původu. Jelikož se jim přisuzuje zdravotně prospěšný účinek, je účelná snaha o poznání jejich celkového zastoupení v běžném jídelníčku a o podílu jednotlivých podskupin. S pomocí statistických údajů ČSÚ spotřeby potravin v naší populaci v r. 2013 a databáze obsahu polyfenolů v potravinách Phenol Explorer jsme vyhodnotili jednak celkový příjem a jednak podíly důležitých podskupin těchto látek v české stravě. Celkový příjem polyfenolů je 418 mg/osobu a den, což je pod evropským průměrem. Převažují fenolové kyseliny a flavony (35 % resp. 21 % celkového příjmu). Diferenciace na podskupiny polyfenolů ukazuje na nepříznivou skladbu našeho jídelníčku. Výsledky těchto hodnocení ukazují, že je žádoucí zvýšit zastoupení flavanolů, flavan-3-olů, flavanonů, antokyaninů, isoflavonoidů a fenolových kyselin, a to větším konzumem ovoce a zeleniny, zejména barevného bobulového ovoce, kakaa a výrobků s obsahem kakaa a dále luštěnin a tmavého a celozrnného pečiva. Pestrá rostlinná strava by měla být upřednostňována před doplňky stravy s obsahem polyfenolů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
71
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
158-161
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—