All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The Spectrum of Plant Polyphenols in the Czech Diet and a Suggestion for Appropriate Modification

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F16%3A10330162" target="_blank" >RIV/00216208:11140/16:10330162 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Spektrum rostlinných polyfenů v českém stravování a možnosti jeho optimalizace

  • Original language description

    Polyfenoly jsou pravidelnou a významnou složkou všech potravin rostlinného původu. Jelikož se jim přisuzuje zdravotně prospěšný účinek, je účelná snaha o poznání jejich celkového zastoupení v běžném jídelníčku a o podílu jednotlivých podskupin. S pomocí statistických údajů ČSÚ spotřeby potravin v naší populaci v r. 2013 a databáze obsahu polyfenolů v potravinách Phenol Explorer jsme vyhodnotili jednak celkový příjem a jednak podíly důležitých podskupin těchto látek v české stravě. Celkový příjem polyfenolů je 418 mg/osobu a den, což je pod evropským průměrem. Převažují fenolové kyseliny a flavony (35 % resp. 21 % celkového příjmu). Diferenciace na podskupiny polyfenolů ukazuje na nepříznivou skladbu našeho jídelníčku. Výsledky těchto hodnocení ukazují, že je žádoucí zvýšit zastoupení flavanolů, flavan-3-olů, flavanonů, antokyaninů, isoflavonoidů a fenolových kyselin, a to větším konzumem ovoce a zeleniny, zejména barevného bobulového ovoce, kakaa a výrobků s obsahem kakaa a dále luštěnin a tmavého a celozrnného pečiva. Pestrá rostlinná strava by měla být upřednostňována před doplňky stravy s obsahem polyfenolů.

  • Czech name

    Spektrum rostlinných polyfenů v českém stravování a možnosti jeho optimalizace

  • Czech description

    Polyfenoly jsou pravidelnou a významnou složkou všech potravin rostlinného původu. Jelikož se jim přisuzuje zdravotně prospěšný účinek, je účelná snaha o poznání jejich celkového zastoupení v běžném jídelníčku a o podílu jednotlivých podskupin. S pomocí statistických údajů ČSÚ spotřeby potravin v naší populaci v r. 2013 a databáze obsahu polyfenolů v potravinách Phenol Explorer jsme vyhodnotili jednak celkový příjem a jednak podíly důležitých podskupin těchto látek v české stravě. Celkový příjem polyfenolů je 418 mg/osobu a den, což je pod evropským průměrem. Převažují fenolové kyseliny a flavony (35 % resp. 21 % celkového příjmu). Diferenciace na podskupiny polyfenolů ukazuje na nepříznivou skladbu našeho jídelníčku. Výsledky těchto hodnocení ukazují, že je žádoucí zvýšit zastoupení flavanolů, flavan-3-olů, flavanonů, antokyaninů, isoflavonoidů a fenolových kyselin, a to větším konzumem ovoce a zeleniny, zejména barevného bobulového ovoce, kakaa a výrobků s obsahem kakaa a dále luštěnin a tmavého a celozrnného pečiva. Pestrá rostlinná strava by měla být upřednostňována před doplňky stravy s obsahem polyfenolů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FM - Hygiene

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    71

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    158-161

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database