All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New views on importance of plant polyphenols in nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F18%3A10382438" target="_blank" >RIV/00216208:11140/18:10382438 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě

  • Original language description

    Rostlinné polyfenoly, přírodní látky přítomné ve všech potravinách rostlinného původu, jsou předmětem celosvětově rostoucího zájmu badatelů v oblasti lidské výživy. Zásadní nové poznatky vyplývající z tohoto výzkumu doplňují, případně mění dosud tradovaný obraz složitých metabolických drah těchto látek v lidském organismu, avšak stále ještě neumožňují odhalit spolehlivě takové jejich biologické účinky, jež by vysvětlovaly předpokládaný preventivní vztah těchto látek k neinfekčním chronickým chorobám. Na druhé straně nesporným závěrem výzkumu, zejména epidemiologických studií, je potvrzení, že zdravá výživa a zdravé potraviny by měly zahrnovat pravidelný a dostatečný příjem vhodných typů polyfenolů. Protože jejich průměrný celkový příjem je u české populace malý, je žádoucí stimulovat u všech populačních skupin, zejména rizikových, zájem o potraviny bohaté na biologicky nejúčinnější podskupiny rostlinných polyfenolů, případně nabízet je v doplňcích potravy.

  • Czech name

    Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě

  • Czech description

    Rostlinné polyfenoly, přírodní látky přítomné ve všech potravinách rostlinného původu, jsou předmětem celosvětově rostoucího zájmu badatelů v oblasti lidské výživy. Zásadní nové poznatky vyplývající z tohoto výzkumu doplňují, případně mění dosud tradovaný obraz složitých metabolických drah těchto látek v lidském organismu, avšak stále ještě neumožňují odhalit spolehlivě takové jejich biologické účinky, jež by vysvětlovaly předpokládaný preventivní vztah těchto látek k neinfekčním chronickým chorobám. Na druhé straně nesporným závěrem výzkumu, zejména epidemiologických studií, je potvrzení, že zdravá výživa a zdravé potraviny by měly zahrnovat pravidelný a dostatečný příjem vhodných typů polyfenolů. Protože jejich průměrný celkový příjem je u české populace malý, je žádoucí stimulovat u všech populačních skupin, zejména rizikových, zájem o potraviny bohaté na biologicky nejúčinnější podskupiny rostlinných polyfenolů, případně nabízet je v doplňcích potravy.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    73

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    127-131

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database