New views on importance of plant polyphenols in nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F18%3A10382438" target="_blank" >RIV/00216208:11140/18:10382438 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě
Original language description
Rostlinné polyfenoly, přírodní látky přítomné ve všech potravinách rostlinného původu, jsou předmětem celosvětově rostoucího zájmu badatelů v oblasti lidské výživy. Zásadní nové poznatky vyplývající z tohoto výzkumu doplňují, případně mění dosud tradovaný obraz složitých metabolických drah těchto látek v lidském organismu, avšak stále ještě neumožňují odhalit spolehlivě takové jejich biologické účinky, jež by vysvětlovaly předpokládaný preventivní vztah těchto látek k neinfekčním chronickým chorobám. Na druhé straně nesporným závěrem výzkumu, zejména epidemiologických studií, je potvrzení, že zdravá výživa a zdravé potraviny by měly zahrnovat pravidelný a dostatečný příjem vhodných typů polyfenolů. Protože jejich průměrný celkový příjem je u české populace malý, je žádoucí stimulovat u všech populačních skupin, zejména rizikových, zájem o potraviny bohaté na biologicky nejúčinnější podskupiny rostlinných polyfenolů, případně nabízet je v doplňcích potravy.
Czech name
Nové pohledy na význam rostlinných polyfenolů ve výživě
Czech description
Rostlinné polyfenoly, přírodní látky přítomné ve všech potravinách rostlinného původu, jsou předmětem celosvětově rostoucího zájmu badatelů v oblasti lidské výživy. Zásadní nové poznatky vyplývající z tohoto výzkumu doplňují, případně mění dosud tradovaný obraz složitých metabolických drah těchto látek v lidském organismu, avšak stále ještě neumožňují odhalit spolehlivě takové jejich biologické účinky, jež by vysvětlovaly předpokládaný preventivní vztah těchto látek k neinfekčním chronickým chorobám. Na druhé straně nesporným závěrem výzkumu, zejména epidemiologických studií, je potvrzení, že zdravá výživa a zdravé potraviny by měly zahrnovat pravidelný a dostatečný příjem vhodných typů polyfenolů. Protože jejich průměrný celkový příjem je u české populace malý, je žádoucí stimulovat u všech populačních skupin, zejména rizikových, zájem o potraviny bohaté na biologicky nejúčinnější podskupiny rostlinných polyfenolů, případně nabízet je v doplňcích potravy.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
73
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
127-131
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—