Differences of fat tissue metabolism between normocholesterolemic and hypercholesterolemic rats
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F04%3A00002019" target="_blank" >RIV/00216208:11150/04:00002019 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rozdíly v metabolismus tukové tkáně u normocholesterolemických a hypercholesterolemických potkanů
Original language description
Studie posuzovala změny v metabolismu tukové tkáně před a po částečné hepatektomii (PH) u kmenů potkanů: Wistar (W-SLD) a Pražských hereditárně hypercholesterolemických potkanů (PHHC-CH)s použitím mkrodialýzy. Do 2 skupin bylo rozděleno 18 potkanů: skupina W-SLD byla živena standardní dietou, PHHC-CH skupina cholesterolem obohacenou dietou (29 dní). Poté byla provedena PH. Sonda byla zavedena do podkožního tuku 1.,14.,26. a 29. den (ihned po PH) na 2 h. Ve vzorcích byla stanovena glukóza, laktát, glycerol a v séru leptin. Koncentrace glukózy v intersticiu u W-SLD po PH poklesla, zatímco u PHHC-CH skupiny se zvýšila. Intersticiální glycerol a sérový leptin u obou skupin se po PH zvýšily. Projevily se rozdíly v metabolismu glukózy po PH mezi W-SLD a PHHC-CH potkany, zatímco v metabolismu triacylglycerolů ne. Substráty byly ihned po PH uvolňovány z tukové tkáně, umožnily uplatnění leptinu, který v játrech podporuje oxidaci mastných kyselin při iniciaci regenerace.
Czech name
Rozdíly v metabolismus tukové tkáně u normocholesterolemických a hypercholesterolemických potkanů
Czech description
Studie posuzovala změny v metabolismu tukové tkáně před a po částečné hepatektomii (PH) u kmenů potkanů: Wistar (W-SLD) a Pražských hereditárně hypercholesterolemických potkanů (PHHC-CH)s použitím mkrodialýzy. Do 2 skupin bylo rozděleno 18 potkanů: skupina W-SLD byla živena standardní dietou, PHHC-CH skupina cholesterolem obohacenou dietou (29 dní). Poté byla provedena PH. Sonda byla zavedena do podkožního tuku 1.,14.,26. a 29. den (ihned po PH) na 2 h. Ve vzorcích byla stanovena glukóza, laktát, glycerol a v séru leptin. Koncentrace glukózy v intersticiu u W-SLD po PH poklesla, zatímco u PHHC-CH skupiny se zvýšila. Intersticiální glycerol a sérový leptin u obou skupin se po PH zvýšily. Projevily se rozdíly v metabolismu glukózy po PH mezi W-SLD a PHHC-CH potkany, zatímco v metabolismu triacylglycerolů ne. Substráty byly ihned po PH uvolňovány z tukové tkáně, umožnily uplatnění leptinu, který v játrech podporuje oxidaci mastných kyselin při iniciaci regenerace.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Klinická biochemie a metabolismus
ISSN
1210-7921
e-ISSN
—
Volume of the periodical
12
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
4-8
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—