All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of meat consumption on body odor attractiveness

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11240%2F06%3A00000810" target="_blank" >RIV/00216208:11240/06:00000810 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The effect of meat consumption on body odor attractiveness

  • Original language description

    Axillary body odor is individually specific and potentially a rich source of information about its producer. Odor individuality partly results from genetic individuality, but the influence of ecological factors such as eating habits are another main source of odor variability. However,we know very little about how particular dietary components shape our body odor. Here we tested the effect of red meat consumption on body odor attractiveness.We used a balanced within-subject experimental design. Seventeen male odor donors were on meat or nonmeat diet for 2 weeks wearing axillary pads to collect body odor during the final 24 h of the diet. Fresh odor samples were assessed for their pleasantness, attractiveness, masculinity, and intensity by 30 women notusing hormonal contraceptives.We repeated the same procedure a month later with the same odor donors, each on the opposite diet than before. Results of repeated measures analysis of variance showed that the odor of donors when on the nonm

  • Czech name

    Vliv konzumace masa na atraktivitu tělesné vůně

  • Czech description

    Axilární vůně je individuálně specifická a je potenciálně bohatým zdrojem informací o svém producentovi. Pachová individualita je jednak důsledkem genetických faktorů a jednak faktorů prostředí. Stravovací zvyklosti jsou hlavním enviromentálním zdrojem pachové variability. Naše znalosti o tom, jak jednotlivé složky stravy ovlivňují náš pachový podpis, jsou však velmi kusé. V této studii jsme zjišťovali vliv konzumace ?červeného? masa na příjemnost axilární vůně. Naše studie byla postavena na vyváženém mezisubjektovém designu. Sedmnáct mužů (dárců vzorků) dodržovalo ?masovou? nebo ?bezmasou? dietu po dobu dvou týdnů. Poslední den diety nosili dárci po dobu 24h v podpaží vatové polštářky . U čerstvých vzorků pak byla hodnocena jejich příjemnost, atraktivita, maskulinita a intenzita skupinou 30 žen neužívajících hormonální antikoncepci. Tato procedura byla opakována se stejnými dárci, kteří ovšem drželi opačnou dietu, o měsíc později. Analýza byla provedena pomocí testu ANOVA s opakovaným

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    AN - Psychology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Chemical Senses

  • ISSN

    0379-864X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    8

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    747-752

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database