The effect of meat consumption on body odor attractiveness
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11240%2F06%3A00000810" target="_blank" >RIV/00216208:11240/06:00000810 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of meat consumption on body odor attractiveness
Original language description
Axillary body odor is individually specific and potentially a rich source of information about its producer. Odor individuality partly results from genetic individuality, but the influence of ecological factors such as eating habits are another main source of odor variability. However,we know very little about how particular dietary components shape our body odor. Here we tested the effect of red meat consumption on body odor attractiveness.We used a balanced within-subject experimental design. Seventeen male odor donors were on meat or nonmeat diet for 2 weeks wearing axillary pads to collect body odor during the final 24 h of the diet. Fresh odor samples were assessed for their pleasantness, attractiveness, masculinity, and intensity by 30 women notusing hormonal contraceptives.We repeated the same procedure a month later with the same odor donors, each on the opposite diet than before. Results of repeated measures analysis of variance showed that the odor of donors when on the nonm
Czech name
Vliv konzumace masa na atraktivitu tělesné vůně
Czech description
Axilární vůně je individuálně specifická a je potenciálně bohatým zdrojem informací o svém producentovi. Pachová individualita je jednak důsledkem genetických faktorů a jednak faktorů prostředí. Stravovací zvyklosti jsou hlavním enviromentálním zdrojem pachové variability. Naše znalosti o tom, jak jednotlivé složky stravy ovlivňují náš pachový podpis, jsou však velmi kusé. V této studii jsme zjišťovali vliv konzumace ?červeného? masa na příjemnost axilární vůně. Naše studie byla postavena na vyváženém mezisubjektovém designu. Sedmnáct mužů (dárců vzorků) dodržovalo ?masovou? nebo ?bezmasou? dietu po dobu dvou týdnů. Poslední den diety nosili dárci po dobu 24h v podpaží vatové polštářky . U čerstvých vzorků pak byla hodnocena jejich příjemnost, atraktivita, maskulinita a intenzita skupinou 30 žen neužívajících hormonální antikoncepci. Tato procedura byla opakována se stejnými dárci, kteří ovšem drželi opačnou dietu, o měsíc později. Analýza byla provedena pomocí testu ANOVA s opakovaným
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
AN - Psychology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Chemical Senses
ISSN
0379-864X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
31
Issue of the periodical within the volume
8
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
6
Pages from-to
747-752
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—