All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Nutrition habits and preferences in people with various time from spinal cord injury

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11510%2F21%3A10428133" target="_blank" >RIV/00216208:11510/21:10428133 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze

  • Original language description

    Cílem této studie bylo zhodnocení nutričních zvyklostí a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze (spinal cord injury, SCI). Do studie bylo zařazeno celkem 36 probandů s traumatickou míšní lézí ve věku 18 - 55 let (n1 = 16 mužů, léze C4 - L2, doba léze 3 - 5 let; n2 = 20 mužů, léze C5 - L1, doba léze od 5 let a více). K hodnocení nutričních zvyklostí byl použit food - frekvenční dotazník k programu SURVEY (hodnocení velikosti porcí konzumovaných potravin a četnost konzumace různých potravinových skupin. Při porovnání nutričních zvyklostí jsme u jedinců s kratší dobou míšní léze zaznamenali významně větší velikosti konzumovaných porcí mléčných výrobků a masných výrobků. Naproti tomu probandi s delší dobou míšní léze (n2) významně častěji preferovali ve svém jídelníčku především zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, maso, cukr a sladkosti.

  • Czech name

    Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze

  • Czech description

    Cílem této studie bylo zhodnocení nutričních zvyklostí a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze (spinal cord injury, SCI). Do studie bylo zařazeno celkem 36 probandů s traumatickou míšní lézí ve věku 18 - 55 let (n1 = 16 mužů, léze C4 - L2, doba léze 3 - 5 let; n2 = 20 mužů, léze C5 - L1, doba léze od 5 let a více). K hodnocení nutričních zvyklostí byl použit food - frekvenční dotazník k programu SURVEY (hodnocení velikosti porcí konzumovaných potravin a četnost konzumace různých potravinových skupin. Při porovnání nutričních zvyklostí jsme u jedinců s kratší dobou míšní léze zaznamenali významně větší velikosti konzumovaných porcí mléčných výrobků a masných výrobků. Naproti tomu probandi s delší dobou míšní léze (n2) významně častěji preferovali ve svém jídelníčku především zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, maso, cukr a sladkosti.

Classification

  • Type

    J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30306 - Sport and fitness sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Rehabilitácia

  • ISSN

    0375-0922

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    58

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    SK - SLOVAKIA

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    49-58

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85112240019