Nutrition habits and preferences in people with various time from spinal cord injury
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11510%2F21%3A10428133" target="_blank" >RIV/00216208:11510/21:10428133 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=NivIfHOvWK</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze
Original language description
Cílem této studie bylo zhodnocení nutričních zvyklostí a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze (spinal cord injury, SCI). Do studie bylo zařazeno celkem 36 probandů s traumatickou míšní lézí ve věku 18 - 55 let (n1 = 16 mužů, léze C4 - L2, doba léze 3 - 5 let; n2 = 20 mužů, léze C5 - L1, doba léze od 5 let a více). K hodnocení nutričních zvyklostí byl použit food - frekvenční dotazník k programu SURVEY (hodnocení velikosti porcí konzumovaných potravin a četnost konzumace různých potravinových skupin. Při porovnání nutričních zvyklostí jsme u jedinců s kratší dobou míšní léze zaznamenali významně větší velikosti konzumovaných porcí mléčných výrobků a masných výrobků. Naproti tomu probandi s delší dobou míšní léze (n2) významně častěji preferovali ve svém jídelníčku především zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, maso, cukr a sladkosti.
Czech name
Nutriční zvyklosti a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnocení nutričních zvyklostí a preference potravin u osob s rozdílnou dobou míšní léze (spinal cord injury, SCI). Do studie bylo zařazeno celkem 36 probandů s traumatickou míšní lézí ve věku 18 - 55 let (n1 = 16 mužů, léze C4 - L2, doba léze 3 - 5 let; n2 = 20 mužů, léze C5 - L1, doba léze od 5 let a více). K hodnocení nutričních zvyklostí byl použit food - frekvenční dotazník k programu SURVEY (hodnocení velikosti porcí konzumovaných potravin a četnost konzumace různých potravinových skupin. Při porovnání nutričních zvyklostí jsme u jedinců s kratší dobou míšní léze zaznamenali významně větší velikosti konzumovaných porcí mléčných výrobků a masných výrobků. Naproti tomu probandi s delší dobou míšní léze (n2) významně častěji preferovali ve svém jídelníčku především zeleninu, ovoce, mléčné výrobky, maso, cukr a sladkosti.
Classification
Type
J<sub>SC</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the SCOPUS database
CEP classification
—
OECD FORD branch
30306 - Sport and fitness sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Rehabilitácia
ISSN
0375-0922
e-ISSN
—
Volume of the periodical
58
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
10
Pages from-to
49-58
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85112240019