The Influence of Trans-resveratrol and Quercetin on the Activity of CYP1A2 in Rat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F08%3A00025115" target="_blank" >RIV/00216224:14110/08:00025115 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv trans-resveratrolu a kvercetinu na aktivitu CYP1A2 u potkana
Original language description
Polyfenolické látky, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinách, a tedy i ve vinné révě a z ní připravovaném révovém víně, vykazují u člověka celou řadu protektivních biologických účinků. V předkládané práci jsme sledovali vliv polyfenolů (trans-resveratrol, kvercetin) a pohlaví na metabolickou aktivitu enzymatického systému cytochromu P450 u potkana. Cytochrom P450 (CYP450) je jedním z hlavních biotransformačních enzymatických systémů. Podílí se na metabolismu řady endo- i exogenních substrátů včetně léčiv. Aktivita CYP450 je závislá na mnoha faktorech a může být měněna vlivem xenobiotik. V naší práci jsme sledovali na modelu izolovaných perfundovaných jater aktivitu izoformy 1A2, která je spojována s přeměnou prokarcinogenních a promutagenníchlátek na aktivní formy. Zjistili jsme vyšší metabolickou aktivitu izoformy 1A2 u samic než u samců. Samotný trans-resveratrol neměl na aktivitu CYP1A2 vliv, ale zesiloval mezipohlavní rozdíly v metabolizaci. Po aplikaci kvercetinu jsme z
Czech name
Vliv trans-resveratrolu a kvercetinu na aktivitu CYP1A2 u potkana
Czech description
Polyfenolické látky, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinách, a tedy i ve vinné révě a z ní připravovaném révovém víně, vykazují u člověka celou řadu protektivních biologických účinků. V předkládané práci jsme sledovali vliv polyfenolů (trans-resveratrol, kvercetin) a pohlaví na metabolickou aktivitu enzymatického systému cytochromu P450 u potkana. Cytochrom P450 (CYP450) je jedním z hlavních biotransformačních enzymatických systémů. Podílí se na metabolismu řady endo- i exogenních substrátů včetně léčiv. Aktivita CYP450 je závislá na mnoha faktorech a může být měněna vlivem xenobiotik. V naší práci jsme sledovali na modelu izolovaných perfundovaných jater aktivitu izoformy 1A2, která je spojována s přeměnou prokarcinogenních a promutagenníchlátek na aktivní formy. Zjistili jsme vyšší metabolickou aktivitu izoformy 1A2 u samic než u samců. Samotný trans-resveratrol neměl na aktivitu CYP1A2 vliv, ale zesiloval mezipohlavní rozdíly v metabolizaci. Po aplikaci kvercetinu jsme z
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FR - Pharmacology and apothecary chemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyphenolic compounds of grapes, wines and their antimutagenic and antioxidative properties</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
00-00
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000266082000011
EID of the result in the Scopus database
—