Wine as a part of traditional culture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14210%2F24%3A00136041" target="_blank" >RIV/00216224:14210/24:00136041 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Víno jako součást tradiční kultury
Original language description
Kořeny vinařství na Moravě sahají hluboko do minulosti. Během pěstování révy jako kulturní plodiny došlo k jejímu provázání s lidovým prostředím a víno se stalo nedílnou součástí každodenního života na moravském venkově. Réva je tedy s regionem Moravy neodmyslitelně spjata jak historicky, tak kulturně. Dokládají to staleté areály malebných vinných sklepu, které se podílejí na podobě kulturní krajiny Moravy, víno je součástí tradičních slavností a motiv révy nalezneme i na lidovém oděvu, obecních znacích, architektuře. Živým dokladem je potřeba pěstování révy, která je hluboce zakořeněna v lokální identitě, kdy stále dochází k dědění vinic či budování nových. Propojení obřadních rituálu, slavností, církve a tradičního zemědělství tak umožnilo vznik velmi specifického způsobu pěstování révy a výroby vína, který je částečné zachováván dodnes.
Czech name
Víno jako součást tradiční kultury
Czech description
Kořeny vinařství na Moravě sahají hluboko do minulosti. Během pěstování révy jako kulturní plodiny došlo k jejímu provázání s lidovým prostředím a víno se stalo nedílnou součástí každodenního života na moravském venkově. Réva je tedy s regionem Moravy neodmyslitelně spjata jak historicky, tak kulturně. Dokládají to staleté areály malebných vinných sklepu, které se podílejí na podobě kulturní krajiny Moravy, víno je součástí tradičních slavností a motiv révy nalezneme i na lidovém oděvu, obecních znacích, architektuře. Živým dokladem je potřeba pěstování révy, která je hluboce zakořeněna v lokální identitě, kdy stále dochází k dědění vinic či budování nových. Propojení obřadních rituálu, slavností, církve a tradičního zemědělství tak umožnilo vznik velmi specifického způsobu pěstování révy a výroby vína, který je částečné zachováván dodnes.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
50404 - Anthropology, ethnology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů