All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F06%3A00015602" target="_blank" >RIV/00216224:14310/06:00015602 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí

  • Original language description

    ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního e

  • Czech name

    Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí

  • Czech description

    ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního e

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Study of protection mechanisms for stress-induced by heavy metals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků

  • ISBN

    80-210-3943-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    125

  • Pages from-to

    100-101

  • Publisher name

    Masarykova universita

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Feb 7, 2006

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article