Influence of dietary habits on occurance of acute myocardial infarction
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001522" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001522 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
Original language description
Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti bylyzjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem.Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenníindex, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká
Czech name
Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
Czech description
Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti bylyzjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem.Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenníindex, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
ED - Physiology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA203%2F02%2F0023" target="_blank" >GA203/02/0023: Development of new procedures for highly reliable analytical control of technologies,materials,food &environment & for med. diagnostic using modern instrumentat</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
ISBN
80-7194-722-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
161-170
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Podivice
Event date
Apr 7, 2004
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—