Effects of the principal ingredients of biscuits upon water activity
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F06%3A00004379" target="_blank" >RIV/00216275:25310/06:00004379 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effects of the principal ingredients of biscuits upon water activity
Original language description
Water activity of biscuits was determined at various temperatures within the interval 20-30 °C. For the majority of the products tested, the values of aw increased with the increasing temperature. Linear regression analysis revealed that the value of awfor biscuits is significantly influenced by moisture and total protein contents. A linear regression formula could be set up to describe the relationships between water activity, temperature and the contents of the principal ingredients of biscuits. Using this formula it could be demonstrated that the relationship between water activity and temperature is significantly influenced by moisture content only.
Czech name
Vliv základních složek sušenek na aktivitu vody
Czech description
V této práci byla zjištěna aktivita vody sušenek při různých teplotách v intervalu 20 - 30 oC. Hodnoty av se s rostoucí teplotou zvyšovaly u většiny testovaných výrobků. S využitím lineární regresní analýzy bylo zjištěno, že obsah vody a celkových bílkovin významně ovlivňuje av sušenek. Dále byl sestrojen lineární regresní model popisující vztah mezi aktivitou vody, teplotou a obsahem hlavních složek sušenek. Na základě tohoto modelu bylo zjištěno, že pouze obsah vody významně ovlivňuje vztah mezi aktivitou vody a teplotou.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Food and Nutritional Research
ISSN
1336-8672
e-ISSN
—
Volume of the periodical
45
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
46
Pages from-to
39-43
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—