Antimicrobial trating of textile materials
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00005848" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00005848 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Účinnost antimikroiálních úprav textilních materiálů.
Original language description
Difuzní agarovou metodou byla testována účinnost antimikrobiálních úprav textilních materiálů. K úpravám polyesterových tkanin bylo použito devět různých antimikrobiálních látek a jejich kombinace. Celkem bylo testováno 45 vzorků impregnovaných textilií.Aby se zjistila stálost úpravy těchto textilií, byly vzorky prány při teplotě 60 °C komerčním detergentem při různých počtech cyklů. Jako nejúčinnější látky pro antimikrobiální úpravu textilií se osvědčily sulfadiazin stříbra, stříbrná sůl kyseliny 4 -aminosalicylové a komplex kyseliny 4 - aminosalicylové, kyseliny borité a stříbrného iontu v poměru 1:1:1 a 1:1:2. Tyto látky inhibovaly růst Bacillus subtilis a Pseudomonas aeruginosa.
Czech name
Účinnost antimikroiálních úprav textilních materiálů.
Czech description
Difuzní agarovou metodou byla testována účinnost antimikrobiálních úprav textilních materiálů. K úpravám polyesterových tkanin bylo použito devět různých antimikrobiálních látek a jejich kombinace. Celkem bylo testováno 45 vzorků impregnovaných textilií.Aby se zjistila stálost úpravy těchto textilií, byly vzorky prány při teplotě 60 °C komerčním detergentem při různých počtech cyklů. Jako nejúčinnější látky pro antimikrobiální úpravu textilií se osvědčily sulfadiazin stříbra, stříbrná sůl kyseliny 4 -aminosalicylové a komplex kyseliny 4 - aminosalicylové, kyseliny borité a stříbrného iontu v poměru 1:1:1 a 1:1:2. Tyto látky inhibovaly růst Bacillus subtilis a Pseudomonas aeruginosa.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Modern instrumentation in chemical, food and clinical analysis</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků ze semináře IX. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
ISBN
978-80-7194-953-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
211-220
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—