All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of staphylococcal enterotoxins

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00005849" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00005849 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.

  • Original language description

    Bakteriální druh Staphylococcus aureus je považován za jednoho z nejvýznamnějších lidských patogenů dnešní doby. Alimentární intoxikace jsou způsobeny toxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. Onemocnění je vyvoláno po konzumaci potraviny obsahujícítoxickou dávku stafylokokových entrotoxinů (SEs). Příznaky otravy se projevují již po několika hodinách. SEs jsou pro člověka velmi nebezpečné, neboť mohou být obsaženy v potravině, i když je Staphylococcus aureus již usmrcen. SEs jsou díky své struktuře a složení odolné nejen vůči působení proteolytických enzymů, ale jsou také termostabilní. V nedávné době byly objeveny nové stafylokokové enterotoxiny. Na stanovení těchto SEs nejsou zatím vyvinuty metody, které by se daly uplatňovat v běžné laboratorní praxi. Z nově objevených stafylokokových enterotoxinů je pro člověka nejnebezpečnější SEH. Můžeme ho detekovat elektroforézou na polyakrylamidových gelech, nebo pomocí specifické imunochemické metody ELISA.

  • Czech name

    Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.

  • Czech description

    Bakteriální druh Staphylococcus aureus je považován za jednoho z nejvýznamnějších lidských patogenů dnešní doby. Alimentární intoxikace jsou způsobeny toxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. Onemocnění je vyvoláno po konzumaci potraviny obsahujícítoxickou dávku stafylokokových entrotoxinů (SEs). Příznaky otravy se projevují již po několika hodinách. SEs jsou pro člověka velmi nebezpečné, neboť mohou být obsaženy v potravině, i když je Staphylococcus aureus již usmrcen. SEs jsou díky své struktuře a složení odolné nejen vůči působení proteolytických enzymů, ale jsou také termostabilní. V nedávné době byly objeveny nové stafylokokové enterotoxiny. Na stanovení těchto SEs nejsou zatím vyvinuty metody, které by se daly uplatňovat v běžné laboratorní praxi. Z nově objevených stafylokokových enterotoxinů je pro člověka nejnebezpečnější SEH. Můžeme ho detekovat elektroforézou na polyakrylamidových gelech, nebo pomocí specifické imunochemické metody ELISA.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA203%2F05%2F2106" target="_blank" >GA203/05/2106: Modern instrumentation in chemical, food and clinical analysis</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků ze semináře IX. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí

  • ISBN

    978-80-7194-953-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    221-227

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

  • Event date

  • Type of event by nationality

  • UT code for WoS article