Simplification of Separation of Reaction Mixture after Transesterification of Vegetable Oil
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F08%3A00006171" target="_blank" >RIV/00216275:25310/08:00006171 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Simplification of Separation of Reaction Mixture after Transesterification of Vegetable Oil
Original language description
Heterogeneous reaction mixture is formed by transesterification of vegetable oils. The reaction mixture contains methyl esters of higher fatty acids and glycerol mainly. From this mixture, biodiesel is gained by spontaneous sedimentation in the gravitational field. The sedimentation can be considerably accelerated by controlled addition of water. It was found that addition of small amount of water into the crude reaction mixture affected significantly the mixture and substantial change in the speed of the separation took place. Considerable differences in the composition and quality of ester and glycerol phases occurred. Optical properties (transmittance and refractive indices) of heterogeneous reaction mixture are change after addition of water; thischange can be observed spectrophotometrically. This method is applicable for all types of vegetable oils including waste frying oils.
Czech name
Usnadnění separace reakční směsi po transesterifikaci rostlinných olejů
Czech description
Transesterifikací rostlinných olejů vzniká heterogenní reakční směs. Reakční směs obsahuje zejména methylestery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Z této směsi je bionafta získávána samovolnou sedimentací. Sedimentaci je možné urychlit řízeným přídavkem vody. Bylo zjištěno, že malé množství vody přidané do surové reakční směsi významně ovlivňuje rychlost separace. Byly zjištěny významné rozdíly v kvalitě a kvantitě obou fází. Přídavkem vody jsou měněny optické vlastnosti (transmitance a index lomu) heterogenní surové reakční směsi, které mohou být pozorovány spektrofotometricky. Tato metoda je vhodná pro všechny druhy rostlinných olejů včetně použitých fritovacích olejů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
European Journal of Lipid Science and Technology
ISSN
1438-7697
e-ISSN
—
Volume of the periodical
110
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
DE - GERMANY
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—