All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers by Subcritical Water

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898008" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898008 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou

  • Original language description

    Hlavním cílem této práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction-PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysokého tlaku. Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Centrálně Kompozitního Designu (CCD), poté byly analyzovány jednotlivé reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS). Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid.

  • Czech name

    Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou

  • Czech description

    Hlavním cílem této práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction-PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysokého tlaku. Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Centrálně Kompozitního Designu (CCD), poté byly analyzovány jednotlivé reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS). Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD

  • ISBN

    978-80-7464-359-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    1-4

  • Publisher name

    Ostravská univerzita v Ostravě

  • Place of publication

    Ostrava

  • Event location

    Ostrava

  • Event date

    May 6, 2014

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article