All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of selected organic acids in meads using spectrophotometric techniques

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900478" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900478 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod

  • Original language description

    V této práce byla pozornost zaměřena na stanovení vybraných organických kyselin, konkrétně aminokyselin a fenolických kyselin. V první fázi práce byla vypracována spektrofotometrická metoda pro stanovení prolinu jako nejvýznamnější aminokyseliny obsaženév medu a také v medovinách, které se z medu vyrábí. Tato spektrofotometrická metoda využívá tvorby barevného komplexu s ninhydrinem, jehož absorbance se měří při vlnové délce 510 nm a závisí na množství prolinu ve vzorku. Další skupinou sledovaných látek jsou fenolické kyseliny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty se dostávají do lidského organismu spolu s potravou a jejich zdrojem může být i med a medovina. Další část práce byla proto zaměřena na stanovení fenolických kyselin a dalších fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi pomocí tří spektrofotometrických technik. Nejprve byla stanovena antioxidační kapacita vzorků pomocí metod ABTS a DPPH založených na schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály. Dále byl stanoven ce

  • Czech name

    Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod

  • Czech description

    V této práce byla pozornost zaměřena na stanovení vybraných organických kyselin, konkrétně aminokyselin a fenolických kyselin. V první fázi práce byla vypracována spektrofotometrická metoda pro stanovení prolinu jako nejvýznamnější aminokyseliny obsaženév medu a také v medovinách, které se z medu vyrábí. Tato spektrofotometrická metoda využívá tvorby barevného komplexu s ninhydrinem, jehož absorbance se měří při vlnové délce 510 nm a závisí na množství prolinu ve vzorku. Další skupinou sledovaných látek jsou fenolické kyseliny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty se dostávají do lidského organismu spolu s potravou a jejich zdrojem může být i med a medovina. Další část práce byla proto zaměřena na stanovení fenolických kyselin a dalších fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi pomocí tří spektrofotometrických technik. Nejprve byla stanovena antioxidační kapacita vzorků pomocí metod ABTS a DPPH založených na schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály. Dále byl stanoven ce

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7395-922-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    101-106

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    Jun 16, 2015

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article