Determination of selected organic acids in meads using spectrophotometric techniques
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900478" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900478 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod
Original language description
V této práce byla pozornost zaměřena na stanovení vybraných organických kyselin, konkrétně aminokyselin a fenolických kyselin. V první fázi práce byla vypracována spektrofotometrická metoda pro stanovení prolinu jako nejvýznamnější aminokyseliny obsaženév medu a také v medovinách, které se z medu vyrábí. Tato spektrofotometrická metoda využívá tvorby barevného komplexu s ninhydrinem, jehož absorbance se měří při vlnové délce 510 nm a závisí na množství prolinu ve vzorku. Další skupinou sledovaných látek jsou fenolické kyseliny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty se dostávají do lidského organismu spolu s potravou a jejich zdrojem může být i med a medovina. Další část práce byla proto zaměřena na stanovení fenolických kyselin a dalších fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi pomocí tří spektrofotometrických technik. Nejprve byla stanovena antioxidační kapacita vzorků pomocí metod ABTS a DPPH založených na schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály. Dále byl stanoven ce
Czech name
Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod
Czech description
V této práce byla pozornost zaměřena na stanovení vybraných organických kyselin, konkrétně aminokyselin a fenolických kyselin. V první fázi práce byla vypracována spektrofotometrická metoda pro stanovení prolinu jako nejvýznamnější aminokyseliny obsaženév medu a také v medovinách, které se z medu vyrábí. Tato spektrofotometrická metoda využívá tvorby barevného komplexu s ninhydrinem, jehož absorbance se měří při vlnové délce 510 nm a závisí na množství prolinu ve vzorku. Další skupinou sledovaných látek jsou fenolické kyseliny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty se dostávají do lidského organismu spolu s potravou a jejich zdrojem může být i med a medovina. Další část práce byla proto zaměřena na stanovení fenolických kyselin a dalších fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi pomocí tří spektrofotometrických technik. Nejprve byla stanovena antioxidační kapacita vzorků pomocí metod ABTS a DPPH založených na schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály. Dále byl stanoven ce
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7395-922-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
101-106
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Pardubice
Event date
Jun 16, 2015
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—