Virulence factors and antibiotic susceptibility in case of Arcobacter spp.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39910994" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39910994 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory virulence a citlivost k antibiotikům u Arcobacter spp.
Original language description
Arcobacter spp. je považován za potenciální potravinový patogen. Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus jsou nejčastěji izolované druhy z potravin živočišného původu. Cílem této studie bylo zhodnotit citlivost arkobakterů izolovaných v rámci ČR. V literatuře nejsou k dispozici zatím žádné informace o citlivosti na antibiotika a multirezistenci arkobakterů izolovaných v České republice. Antimikrobiální rezistence byla zkoumána metodou diskové difuze u kmenů A. butzleri (n = 80) a A. cryaerophilus (n = 20) izolovaných z masa živočišného původu, zdrojů vody a klinických vzorků. Arkobaktery byly rezistentní na jedno nebo více antimikrobiálních látek u 99% (99/100) testovaných izolátů. Většina izolátů Arcobacter byla rezistentní vůči beta-laktamovým antibiotikům, tj. ampicilinu (81,0%), amoxicilinu / kyseliny klavulanové (28,0%), cefalotinu (73,0%) a aztreonamu (93,0%). Arkobaktery byly také často rezistentní vůči linkosamidům, tj. klindamycinu (98,0%). Z aminoglykosidů byly amikacin, gentamicin a tobramycin vyhodnoceny jako nejúčinější antibiotika Tyto výsledky prokazují značnou rezistenci u izolátů Arcobacter k 18 antimikrobiálním látkám běžně používaným v medicínské a veterinární medicíně. Multirezistence byla zjištěna u 93,8% (75/80) izolátů A. butzleri a 70,0% (14/20) izolátů A. cryaerophilus.
Czech name
Faktory virulence a citlivost k antibiotikům u Arcobacter spp.
Czech description
Arcobacter spp. je považován za potenciální potravinový patogen. Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus jsou nejčastěji izolované druhy z potravin živočišného původu. Cílem této studie bylo zhodnotit citlivost arkobakterů izolovaných v rámci ČR. V literatuře nejsou k dispozici zatím žádné informace o citlivosti na antibiotika a multirezistenci arkobakterů izolovaných v České republice. Antimikrobiální rezistence byla zkoumána metodou diskové difuze u kmenů A. butzleri (n = 80) a A. cryaerophilus (n = 20) izolovaných z masa živočišného původu, zdrojů vody a klinických vzorků. Arkobaktery byly rezistentní na jedno nebo více antimikrobiálních látek u 99% (99/100) testovaných izolátů. Většina izolátů Arcobacter byla rezistentní vůči beta-laktamovým antibiotikům, tj. ampicilinu (81,0%), amoxicilinu / kyseliny klavulanové (28,0%), cefalotinu (73,0%) a aztreonamu (93,0%). Arkobaktery byly také často rezistentní vůči linkosamidům, tj. klindamycinu (98,0%). Z aminoglykosidů byly amikacin, gentamicin a tobramycin vyhodnoceny jako nejúčinější antibiotika Tyto výsledky prokazují značnou rezistenci u izolátů Arcobacter k 18 antimikrobiálním látkám běžně používaným v medicínské a veterinární medicíně. Multirezistence byla zjištěna u 93,8% (75/80) izolátů A. butzleri a 70,0% (14/20) izolátů A. cryaerophilus.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Tomáškovy dny 2017
ISBN
978-80-210-8585-5
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Number of pages
2
Pages from-to
13-14
Publisher name
Masarykova univerzita
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jun 8, 2017
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—