All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Changes in volatile profile of compounds released from sliced onion (Allium Ceppa L.)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911227" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911227 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Změny v profilu těkavých látek uvolňovaných z krájené cibule (Allium Ceppa L.)

  • Original language description

    V této práci byly zkoumány těkavé látky obsažené v cibuli se zaměřením na sirné sloučeniny, neboť právě ty mají největší podíl na chuťových a aromatických vlastnostech této zeleniny. Byla sledována závislost jejich množství na čase od prvního nakrájení cibule až po dobu, kdy nedocházelo k žádným změnám v chromatografických záznamech. Pro extrakci těkavých látek uvolněných z rozkrájené cibule byla použita mikroextrakce tuhou fází, konkrétně na šedé vlákno (DVB, CAR, PDMS). Separace izolovaných látek probíhala pomocí plynové chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem a k vyhodnocení byly využity knihovny hmotnostních spekter a lineární retenční indexy. Pro navození reálné situace během přípravy pokrmů bylo provedeno několik opakovaných analýz téhož vzorku. Doba extrakce byla 10 minut, samotná analýza trvala 20 minut, celková doba experimentu cca 6,5 hodiny. Nejzajímavější látkou je bezpochyby slzný faktor cibule neboli thiopropanal S-oxid, kde byla maximální koncentrace v prvním měření a poté klesla na nulu. Dalšími nalezenými sloučeninami jsou sulfidy, disulfidy, trisulfidy, aldehydy a alkoholy. Diskutovány byly pouze ty látky, u kterých byly změny v množství nejpatrnější.

  • Czech name

    Změny v profilu těkavých látek uvolňovaných z krájené cibule (Allium Ceppa L.)

  • Czech description

    V této práci byly zkoumány těkavé látky obsažené v cibuli se zaměřením na sirné sloučeniny, neboť právě ty mají největší podíl na chuťových a aromatických vlastnostech této zeleniny. Byla sledována závislost jejich množství na čase od prvního nakrájení cibule až po dobu, kdy nedocházelo k žádným změnám v chromatografických záznamech. Pro extrakci těkavých látek uvolněných z rozkrájené cibule byla použita mikroextrakce tuhou fází, konkrétně na šedé vlákno (DVB, CAR, PDMS). Separace izolovaných látek probíhala pomocí plynové chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem a k vyhodnocení byly využity knihovny hmotnostních spekter a lineární retenční indexy. Pro navození reálné situace během přípravy pokrmů bylo provedeno několik opakovaných analýz téhož vzorku. Doba extrakce byla 10 minut, samotná analýza trvala 20 minut, celková doba experimentu cca 6,5 hodiny. Nejzajímavější látkou je bezpochyby slzný faktor cibule neboli thiopropanal S-oxid, kde byla maximální koncentrace v prvním měření a poté klesla na nulu. Dalšími nalezenými sloučeninami jsou sulfidy, disulfidy, trisulfidy, aldehydy a alkoholy. Diskutovány byly pouze ty látky, u kterých byly změny v množství nejpatrnější.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10406 - Analytical chemistry

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7560-084-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    107-114

  • Publisher name

    Univerzita Pardubice

  • Place of publication

    Pardubice

  • Event location

    Pardubice

  • Event date

    Jun 12, 2017

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article